Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Slutar på SMB – efter 1283 artiklar

  Hallå där Anders Hellberg, som varit skribent på Supermiljöbloggen i fyra år men som nu tackar för sig.

  Varför?

  – SMB står stabilt just nu. Bloggen består av en lång rad vassa skribenter och här ges också utrymme till många intressanta externa krönikörer och debattörer. Med drygt 32 400 följare på Facebook, 12 700 på Twitter och 2 500 på Instagram når Supermiljöbloggen ut över hela Sverige och faktiskt till flera andra grannländer, och det är grymt för att vara en blogg som under sex års tid har drivits helt ideellt där inte någon tjänat en enda krona på arbetet.

  – Min utmaning under de senaste åren är att jag har skrivit för Supermiljöbloggen, men också för klimatmagasinet Effekt, bland annat. Som chefredaktör där har jag många gånger lekt med tanken på vad den tidningen skulle kunna bli om jag fick ägna mig helhjärtat åt den. Därför är det ett bra läge att nu under 2017 ta en paus från övriga jobb för att satsa enbart på Effekt.

  Kommer vi någonsin att få se dig på Supermiljöbloggen igen?

  – Ja det tror jag! Men det positiva med den här förändringen nu är ju att Supermiljöbloggen och Effekt tillsammans kommer öka utrymmet för miljödebatt i Sverige och skapa ännu mer synlighet för miljö- och klimatfrågorna.

  Du skrev din första SMB-artikel för exakt fyra år sedan, den 18 december 2012. Sedan dess har det blivit 1 282 artiklar till. Om du blickar tillbaka och väljer ut fem favoriter, vilka tar du då och varför?

  – Svårast att slå är nog ändå artikelserien vi drog igång sommaren 2015 om Johan Rockströms förslag att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation med sikte på år 2030. Det ledde till att en intressant diskussion följde på bloggen som väldigt många olika aktörer deltog i. Och det slutade ju med att statsminister Stefan Löfven gjorde klart i sin regeringsförklaring några månader senare att Sveriges nya målsättning är att bli just ett av de första fossilfria välfärdsländerna i världen. Allt det här berättade ju sen Johan Rockström för Leonardo DiCaprio i hans nya film Before the flood som hade premiär för några veckor sedan och som redan setts av miljontals människor världen över, där Rockström bland annat säger: ”I was shocked at the way that propelled itself from below”.

  – Det var kul också att skriva en krönika som ledde till att alliansregeringen tvingades erkänna att de skrev fel i sin egen energiproposition från 2009, vilket innebar – även om ingen brydde sig – att ledamöterna i riksdagen egentligen röstade igenom ett mycket tuffare förnybartmål till år 2020 än vad de själva trodde att de gjorde.

  – Kampanjen #ettskräpomdagen som Supermiljöbloggen startade förra året är också en favorit, inte minst beefen som uppstod med Grön ungdom och som innebar att jag fick skriva min första och enda debattartikel i SMB:s namn.

  – De längre intervjuerna, som med Stefan Sundström (här och här), var också roliga att göra, och jag tycker nog ändå att de fortfarande håller vid en omläsning.

  – Sen tycker jag den här mobilbilden jag tog till en artikel när jag var nere i Köpenhamn häromåret har fått alldeles för lite uppmärksamhet.

   

  10897082-10153499412829832-4018822200955655232-n-580x366

   

   

  Framöver nås Anders Hellberg på mejl: anders.hellberg@effektmagasin.se eller Twitter: @anderspangpang

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra