Små barn äter ohälsosamma mängder kött

En ny rapport från Livsmedelsverket visar att små barn konsumerar mycket mer kött än vad som rekommenderas. Detta leder inte bara till negativa hälsoeffekter utan skadar även planeten där barnen ska växa upp.
Rapporten från Livsmedelsverket visar dock även positiva förändringar; barns matvanor har förbättrats markant jämfört med för 20 år sedan. Bland annat noteras en uppåtgående trend i frukt- och grönsakskonsumtionen bland barnen. Men den fortsatt höga köttkonsumtionen utgör en hälsorisk, eftersom rött kött och charkprodukter kan kopplas till ökad risk för hjärtsjukdomar och vissa cancerformer.
Dessutom förstärker den höga köttkonsumtionen redan stora miljöproblem. Nyligen rapporterade SMB om forskning som tydligt visar att utsläppen från våra livsmedelssystem står för nästan en tredjedel av de globala utsläppen. Om vi däremot slutar överkonsumera kött- och mejeriprodukter skulle dessa utsläpp minska med hela 32 procent.
En enkel slutsats är därmed att minskad köttkonsumtion hos små barn inte bara skulle gynna deras hälsa utan även bidra till en mer beboelig planet där barnen har en framtid. Emellertid, små barn kan inte välja det här själva, här måste vuxna ta ett ansvar och ge barn en hållbar kosthållning.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till