Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  I slutet av det här året måste alla nya mobiltelefoner, surfplattor och kameror i EU ha USB-C som standardladdningsport. Beslutet ska bidra till mindre elektroniskavfall. SMB listar vad man som konsument behöver tänka på vid införandet av direktivet samt allmänt för att minska den egna mängden elektronikavfall.

  EU-direktivet som beslutades 2022 möjliggör användning av en enda laddare för olika bärbara elektroniska enheter, vilket minskar behovet av nya laddarköp.

  EU-kommissionen skrev i sitt informationsmeddelande att det här både bidrar till att konsumenterna kan spara pengar och att elektroniskt avfall minskar när onödiga laddarköp minskar.

  Idag genererar kasserade och oanvända laddare cirka 11 000 ton elektroniskt avfall varje år i EU. Totalt slänger en genomsnittlig EU-medborgare hela 16,2 kilo elektronikavfall per år. Det är alldeles för mycket, i synnerhet då en genomsnittet i världen är mindre än hälften, 7,3 kilo.

  Som konsument behöver man tänka på följande vid införande av direktivet och för att minska den egna mängden elektronikavfall:

  • Inför nya direktivet: Kontrollera om befintliga enheter och laddare är kompatibla med USB-C.
  • Inför nya direktivet: Införskaffa adapter om de inte är kompatibla för att undvika att slänga fungerande elektronik.
  • Alltid: Innan du köper ny elektronik, överväg om du verkligen behöver en ny enhet. Om din befintliga utrustning fortfarande fungerar bra, fortsätt använda den. När enheter inte längre fungerar, se om de kan repareras innan du ersätter dem.
  • Alltid: Överväg att köpa begagnade eller refurbished (renoverade) elektroniska produkter istället för nya. Dessa produkter har ofta genomgått noggrann kontroll och reparation för att säkerställa att de fortfarande är i gott skick, vilket förlänger deras livslängd och minskar behovet av att producera nya enheter. Detta bidrar till att minska e-avfall och är ofta ett mer ekonomiskt alternativ.
  • Alltid: Lämna allt elektronikavfall som inte längre går att använda till återvinningscentral så att det tas om hand och kanske kan återanvändas eller återvinnas av någon annan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.