Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Elektronikavfallet ökar snabbt

  Foto: Pixabay

  På bara fem år har världens e-avfall ökat med 21 procent. Det visar FN:s senaste globala rapport om elektroniskt avfall.

  Mängden elektronikavfall, så kallat e-avfall, fortsätter öka och är nu världens mest snabbväxande avfallsström, rapporterar Vetenskapsradion. Enligt FN:s rapport Global E-waste Monitor 2020 noterades nytt rekord under 2019 med 53,6 miljoner ton, vilket är 21 procent mer än fem år tidigare.

  Ökningen av mängden elektroniskt avfall beskrivs i rapporten som ett resultat av växande konsumtion, korta livslängder samt dåliga möjligheter till reparation. Under 2019 återvanns endast 17,4 procent av allt globalt e-avfall, vilket innebar en förlust av bland annat guld, silver och andra värdefulla metaller till ett värde av otroliga 530 miljarder kronor. Enligt rapporten dumpas eller bränns det mesta e-avfallet istället med stora miljö- och hälsomässiga risker som följd.

  Per person står Europa för de största mängderna med 16,2 kg per år, att jämföra med det globala snittet på 7,3 kg. Samtidigt syns de största ökningarna för temperaturreglerande utrustning, en utveckling som enligt rapporten drivs av höjd levnadsstandard i låginkomstländer. Till år 2030 beräknas mängden växa till hisnande 74 miljoner ton.

  En viktig del i ökningen är mobiltelefoner som byts ut oftare än vad som skulle behövas och som återvinns i alltför låg utsträckning. Enligt en ny svensk undersökning finns närmare två miljoner ”relativt nya” och fungerande mobiltelefoner kvar i hemmet, trots att de inte längre används. Var fjärde svarande uppger att de äger fler än en fungerande mobiltelefon som är mindre än fyra år gammal och 40 procent att de har fungerande, oanvända mobiltelefoner för att de tror att apparaterna inte har något värde.

  Uppenbarligen krävs någon slags upplysningskampanj och incitament för återvinning. För närvarande är det mestadels mobiloperatörerna som påtalar värdet av den gamla mobilen i syfte att locka till nytt mobilinköp, vilket känns långt ifrån hållbart. Snarare borde reparation istället premieras. Arbetet för att ställa om till en cirkulär ekonomi brådskar med andra ord. Återstår att se vad detta faktiskt kommer innebära i EU:s gröna giv i termer av satsning och innehåll.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra