Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Det är dags för oss att se cirkulärt på kolmaterialet i vårt plastskräp. Vid Chalmers i Göteborg har en ny teknik utvecklats för att bryta ned vilket plastskräp som helst till molekylnivå. Det går sedan att tillverka nya plastmaterial av gasen som bildas av samma kvalitet som innan återvinningen.

  Återvinningstekniken började utvecklas redan under 1980-talets oljekris, men eftersom plastindustrin har kunnat räkna med lättillgänglig råvara har det inte funnits incitament att gå vidare med försöken att använda plastskräp som råvara.

  Återvinning av plast idag kopplar man till den så kallade avfallstrappan, där man i princip smälter om plasten till lägre och lägre kvalitet. Till sist duger bara plasten för att brännas och användas som energi.

  – Istället för detta fokuserar vi på att flytta kolatomerna i den insamlade plasten till ny plast av ursprunglig kvalité, det vill säga till det översta steget i avfallstrappan, för att skapa en verklig cirkuläritet, säger Henrik Thunman som är professor i termokemisk omvandling vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

  Idag slår man sönder fossila olje- och gasfraktioner i en så kallad kracker i petrokemiska fabriker för att få enkla molekyler som sedan sätts ihop till plast av ursprunglig kvalitet.

  För att göra motsvarande från insamlad plast krävs utveckling av en ny process. Henrik Thunman har tillsammans med sina kollegor tagit fram hur en sådan process för plaståtervinning skulle kunna se ut. Den innebär att plastskräpet bryts ned till de tre grundläggande molekylära byggstenar som är utgångspunkten vid i princip all plasttillverkning – i huvudsak eten, propen och bensen. Under tre års tid har de testat tekniken i stor skala i en försöksanläggning vid Chalmers.

  – Metoden kallas för ångkrackning och går i enkla drag ut på att materialet hettas upp väldigt snabbt till ungefär 800 grader. Sedan kyls gasen som bildas ned och destilleras vid mycket låga temperaturer. Då får vi ut de här tre byggstenarna, som kan användas för att tillverka plast i exakt samma fabriker som man använder i dag, säger Henrik Thunman.

  Det betyder att den nya tekniken skulle kunna omvandla dagens plastfabriker till returraffinaderier.

  – En cirkulär användning av plast skulle bidra till att skapa ett riktigt värde på plast som är använd, och därmed en ekonomisk drivkraft för att samla in den överallt på jorden. Detta skulle i sin tur bidra till att minimera läckage av plast till naturen, och även till en avsättningsmarknad för insamlandet av plast som redan har läckt ut, säger Henrik Thunman.


  SMB bevakar ny teknik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.