Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Städernas hållbarhetsarbete avgörande

  Stockholm Environment Institute (SEI) och C40, ett nätverk för hållbara städer, presenterade i dagarna en ny rapport om städers roll i kampen mot klimatförändringar. I rapporten konstaterar de att en tredjedel av den återstående kolbudgetens framtid kan bestämmas av just städer.

  I kolbudgeten har forskare slagit fast att världen bara kan släppa ut högst 1,000 Gt koldioxid till i atmosfären om vi vill undvika total klimatkatastrof. En stor del av budgeten har redan tingats genom diverse projekt, som fossildrivna kraftstationer och infrastruktur.

  Men enligt rapporten från SEI och C40, som fokuserat på den resterande delen av budgeten, kommer en tredjedel av de återstående besluten tas av städer. Resultatet av forskningen är baserat på ’business as usual’, det vill säga ett scenario där utvecklingen fortsätter som vanligt. Det innebär att sittande lokala ledare är viktiga spelare som både kan hjälpa och stjälpa skapandet av ett hållbart klimat.

  Baserat på nuvarande trender inom byggandet av infrastruktur kan världen komma att låsa fast hela sin kolbudget till 2020. Det innebär att vi inom mindre än fem år kommer att ha byggt tillräckligt med vägar, kraftstationer och byggnader för att driva oss över en tvågradig uppvärmning.

  Mycket fokus läggs på klimatmötet i december, men de beslut som fattas i Paris kommer inte att implementeras förrän 2020. Det lämnar en lucka på fem brännande år, en lucka som ger städer en chans att driva igenom lokala hållbarhetsinitiativ som kan stärka klimatkampen nu och i framtiden, men lämnar också utrymme åt den motsatta utvecklingen. Enligt rapporten bör städer därför undvika så kallade ”lock in”-projekt, vilket innebär att låsa fast investeringar i klimatskadliga projekt.

  Det är ingen nyhet att städer attraherar allt fler människor, och idag står de för ca 70 procent av världens totala koldioxidutsläpp. Enligt uppskattningar i rapporten flyttar 1,5 miljoner människor in till städer från landsbygden varje dag. Det höga antalet kan tyckas skrämmande, men det är samtidigt en unik möjlighet att förse två tredjedelar av jordens befolkning med en hållbar levnadsmiljö. Initiativ på stadsnivå bör därför inte betraktas som sidekicks till storslagna FN-beslut, utan istället hyllas som del av gräddan i kampen mot klimatförändringarna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.