Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Paris borgmästare Anne Hidalgo är på många sätt en förebild för städers klimatomställning. Nu tar hon och stadens rödgröna koalition nästa steg mot ett grönare Paris genom att anlägga en så kalla urban skog.

  Paris planerar en “urban skog” för att minska föroreningar och buller samt ge skydd mot värmeböljor, rapporterar Reuters/Omni. Nästan 500 träd ska planteras i en rondell i centrum till nästa sommar.

  Anne Hidalgo, borgmästare i Paris och ledare för stadens rödgröna koalition, har tagit flera steg för att göra den franska huvudstaden grönare. Målet är att plantera totalt 170 000 träd mellan 2020 och 2026 runtom i Paris – hittills har 63 000 träd planterats.

  Planen är att den urbana skogen ska vara på plats i juni nästa år. Tanken är sedan att upprätta liknande grönområden på andra håll, som vid stadshuset, skriver Reuters.

  Paris borgmästare Anne Hidalgo, som tillhör det Socialistiska partiet. Foto: Inès Dieleman

  Träd viktiga för temperaturen 

  Ett av satsningens viktigaste ändamål är att sänka temperaturen, som annars kan bli farligt hög i Paris under värmeböljor. Hidalgo säger att temperaturen i den lilla skogen kommer att vara fyra grader lägre än på utsidan.

  Tidigare i år presenterades en studie som beräknat potentiella effekter på temperatur och värmerelaterade dödsfall om Europas städer planterar fler träd. Om ytan som utgörs av träd i städer ökar från 14,9 procent – som är det europeiska snittet idag – till 30 procent kan temperaturen minska med 0,4 grader. Det skulle minska dödsfallen med 39,5 procent.

  Ambitiösa cykelsatsningar

  Hidalgo har även vidtagit rejäla åtgärder för att minska biltrafiken i staden, vilket SMB tidigare rapporterat om. Cykelbanor har byggts ut och parkeringsavgifter höjts. Bensin- och dieselbilar håller på att fasas ut från stadskärnan.

  Mellan 2021 och 2026 ska Paris få 180 kilometer nya, separata cykelbanor. Man anlägger också 180 000 nya cykelparkeringsplatser – i utgångsläget fanns totalt 60 000 stycken.

  Paris stad har som mål att minska lokala utsläpp med 100 procent till 2050. Redan 2007 antog staden en ambitiös klimatplan som ledde till rejält minskade utsläpp – 25 procent mellan 2004 och 2018.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.