Stora förhoppningar inför klimattoppmötet i Lima
Igår började det två veckor långa klimattoppmötet i Lima. Förhoppningarna är höga på att mötet ska resultera i viktiga målförslag som kan antas på det stora COP21 i Paris nästa år, rapporterar the Guardian.
Syftet med förhandlingarna i Peru är att ta fram förslag på hur världens länder kan minska sina utsläpp av växthusgaser utan att äventyra den ekonomiska utvecklingen i fattiga länder. Under tidigare klimattoppmöten har man försökt lösa den frågan utan allt för stora framgångar, och de internationella klimatförhandlingarna har fått utstå ett nästan tjugoårigt dödläge. Nu tycks det dock finnas en allt mer stigande optimism för att Lima faktiskt kan resultera i överenskommelser som alla världens länder går med på. Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores och mångårig observatör av klimattoppmötena, uppger i en intervju med Supermiljöbloggen att ”glaset är mer halvfullt än på på många år”. Läs hela intervjun med honom här.
Nästa års toppmöte i Paris är avgörande för hur världen ska tackla klimatfrågan. Förhandlarna ska då ena över 190 länder under ett enda avtal.
En händelse som sägs gett en välbehövlig energikick är överenskommelsen mellan utsläppsgiganterna Kina och USA, som Supermiljöbloggen rapporterat om här. Todd Stern, amerikanskt sändebud från miljödepartementet, säger att USA/Kina-affären kan driva andra stora förorenare som Indien, Japan, Brasilien och Ryssland att lägga fram egna mål som sträcker sig längre framåt än 2020. Det ger i sin tur ökade utsikter till ett bra resultat i Paris. Amerikanarna driver dock på för att målen inte ska bli rättsligt bindande under internationell lag, men där möter de som tur är motstånd från flera andra industriländer.
Ytterligare ett uppdrag som förhandlarna i Lima har är att försöka få fram löften om pengar till den gröna fonden. Den skapades 2011 för att hjälpa utvecklingsländerna att hantera klimatförändringarna. I nuläget finns 9.7 miljarder dollar i fonden, vilket är strax under målet på 10 miljarder dollar. Man har dock långt kvar till att mobilisera 100 miljarder dollar, vilket är tanken till 2020. Sverige ska, om budgeten går igenom, ge totalt 4 svenska miljarder till den gröna klimatfonden under kommande mandatperiod.
Greenpeace har gjort en lättöverskådlig plan över hur klimatförhandlingarna kan leda till en fossilfri värld 2050. Den kan ni hitta här.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till