Stora skillnader i mängd utsläppta mikroplaster från lekplatser och idrottsanläggningar
Enligt en ny studie är det stor skillnad i spridning av mikroplast från olika lekplatser och idrottsanläggningar. Samtidigt är utsläppen fortfarande marginella i jämförelse med mikroplasterna från fordonstrafiken.
Siffror från IVL Svenska Miljöinstitutet visar att det i Sverige finns ungefär 1 200 000 kvadratmeter gjutet gummi på lekplatser och idrottsplatser samt ungefär 450 000 kvadratmeter konstgräs utan granulat. Tillsammans orsakar dessa material årligen ungefär 18 ton utsläpp av mikroplaster. Om även konstgräsplaner med granulat räknas med blir siffran ungefär 676 ton mikroplastutsläpp per år.
En ny studie, genomförd av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) och företaget Sandmaster på uppdrag av Naturvårdsverket, visar emellertid på en stor skillnad mellan hur mycket mikroplast som olika slags underlag på lekplatser och idrottsanläggningar släpper ut.
Vissa konstgräsplaner släpper ut cirka 50 gånger mer mikroplaster än andra, så det är viktigt att identifiera dessa ytor och sätta in åtgärder. Med bra anläggningsteknik och regelbundet underhåll kan utsläppen minska markant, säger Mikael Olshammar, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Att välja rätt material för lekplatser och idrottsanläggningar är därmed en mycket viktig fråga och kan bespara vårt vatten många ton mikroplaster.
Bra anläggningsteknik och regelbundet underhåll är centrala delar för att minska utsläppen av mikroplaster. Vi behöver också ta fram standardiserade metoder för att identifiera och åtgärda de högutsläppande konstgräsplanerna, säger Mikael Olshammar.
Det här är viktiga resultat för kommuner och andra aktörer att beakta. Samtidigt är utsläppen av mikroplaster kopplade till lekplatser och idrottsanläggningar relativt marginella i jämförelse med mikroplaster från vägtrafiken som ligger på omkring 8 190 ton per år.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till