← Tipsa oss!
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Storbritannien går emot EU om palmoljeförbud

Foto: Marufish

I konflikt om ett EU-förbud mot palmolja i biobränslen, planerar Storbritanniens regering att etablera ett handelsavtal med Indonesien för handel med palmolja. Detta visar läckta regeringsdokument som The Guardian tagit del av.
I april 2017 röstade EU-parlamentet igenom ett förbud mot palmolja i biobränsle. Förslaget har ännu inte implementeras men är på god väg.
Enligt läckta dokument som den brittiska tidningen The Guardian tagit del av, försöker nu Storbrittanien kringgå detta förbud genom att skapa ett eget handelsavtal med Indonesien. För även Brexit röstades igenom i folkomröstningen i fjol, är Storbritannien skyldiga att följa EUs lagverk tills dess att utträdet fullföljts. Handelsavtalet, med förkortningen CEPA, syftar till att främja exporten av hållbar palmolja från Indonesien.
Kritiserad certifiering.
Den indonesiska palmoljans status som hållbar har dock fått starkt kritik från flera håll. Andy Roby, rådgivare på den brittiska ambassadens avdelning för klimatförändringar i Jakarta, är skeptisk till trovärdigheten i Indonesiens egen hållbarhets-certifiering (förkortad ISPO).

Vi köper er palmolja, [men] vi vet inte något om ISPO… vi vet inte vart den kommer ifrån. Det finns ett trovärdighetsproblem i det sätt standarden har utvecklats och hur systemet används.

Skövlingen av regnskog för odlandet av palmolja i Indonesien, Malaysia och Cameroon har fått allvarliga konsekvenser för både lokalbefolkningen och det lokala djurlivet. Bara i Indonesien kan handeln och produktionen av palmolja kopplas till 150,000 döda orangutanger och att landet tillhör de länder i världen som har glesast skogar.
Daniela Montalto, skogskampanjare för Greenpeace säger till the Guardian att avslöjandet om handelsavtalet skapar många frågor kring Storbritanniens och miljöminister Michael Goves engagemang för miljöfrågan när landet officiellt lämnar EU nästa år.

Om Storbritanniens regering vill vara miljöledare, måste den tydligt klarlägga att det inte finns någon plats för palmolja befläckad av avskogning i Storbritannien. Michael Gove har en möjlighet att visa att han menar allvar om att inte låta handelsavtal post-Brexit sänka våra miljöstandarder – han borde ta vara på den.

Miljöskadliga avtal som detta riskerar att allvarligt skada Storbritanniens hållbarhetsarbete. Förhoppningsvis är inte detta exempel vi kommer vi se av efter landets utträdande ur EU.


Se tidigare artiklar vi skrivit om palmolja här.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra