Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Strålsäkerhetsmyndighetens oberoende ifrågasätts

  Foto: OKG

  Enligt Greenpeace så har myndighetens pengar gått till lobbykampanjer för ny kärnkraft i stället för till forskning kring säkerhet.
  Fram till 2013 ska Strålsäkerhetsmyndigheten ha gett ungefär 34 miljoner kronor i stöd till Svenskt kärnkraftcentrum, SKC. Pengarna var tänkt för forskning, men i stället valde SKC att lägga åtta miljoner på reklam för kärnkraft, det här rapporterar SVT Nyheter.
  Nu har myndigheten brutit samarbetet. Lars Skånberg, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, säger till SVT:
  – En del företrädare för SKC började gå ut och förespråka kärnkraft, speciellt ny kärnkraft, på ett sätt som inte var förenligt med vår roll och oberoende ställning som säkerhetsmyndighet.
  Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige som ligger bakom granskningen (pdf), är dock fortsatt kritisk. Hon säger i ett pressmeddelande att det inte får finnas några tvivel om att myndigheten står fri från industrins intressen.
  – Åsa Romson måste, som ansvarig minister, se över om direktiven för Strålsäkerhetsmyndigheten behöver skärpas. Det som är särskilt oroande är att dessa lobbykampanjer har skett på bekostnad av viktigt forskning kring säkerhet för de existerande kärnkraftverken och hur de ska avvecklas på ett säkert sätt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!