Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    En ny studie tyder på att det planerade åldrandet, eller planned obsolescence som fenomenet vanligen kallas, blir allt kortare.

    Planned obsolescence innebär att saker vi köper är byggda för att gå sönder. På så vis måste vi snabbare köpa nya saker, och därför ökar också handeln och producenternas och försäljarnas inkomster.

    Ökar gör också sopberget och förbrukandet av naturresurserna som behövs för att producera produkten, och därför beställde tyska Naturvårdverket en undersökning av elektroniska produkters livslängd. Rapporten visade att andelen produkter som byts ut på grund av defekter har ökat, men forskarna kan inte säga med säkerhet att det beror på just planned obsolescence, eller built-in obscolecens som begreppet också kallas.

    Just elektroniska produkter är extra viktiga att titta på ur ett livslängdsperspektiv. En dator eller en mobiltelefon består av massor av olika små delar och av många olika sorters metaller, exempelvis flera av de omtalade sällsynta jordartsmetallerna (REE). Dessa bryts av miljöskäl inte i många delar av Europa. Att vi konsumerar så mycket resurser som inte bryts eller återvinns inom EU var en av anledningarna till att studien beställdes, då slit-och-släng-konsumtionen på så vis får större miljöpåverkan utanför Europa.

    Många blir upprörda när de tänker på att deras dyra datorer och telefoner inte är gjorda för att hålla. Problemet är att vi som konsumenter förväntas byta upp oss till den senaste modellen av exempelvis telefoner, och därför tycker att det är ganska lägligt att den gamla går sönder lagom till lanseringen av den nya produkten.

    Planned obsolescence kan sägas vara motsatsen till cirkulär ekonomi. Exempel på hållbara businesslösningar kan vara att göra stryktåliga och lite dyrare produkter, att serva produkter som har gått sönder i stället för att sälja en ny, och att vara noga med att samla in uttjänta varor för återvinning.

    Trots att producenterna gör livslängden kortare med avsikt, så visade studien att den gamla produkten i de flesta fall fungerade när hushållen bytte ut den mot en nyare. Ur miljösynpunkt är det därför viktigt att arbeta för att ändra våra attityder och kring konsumtion, så att vi värderar en äldre tv och en levande planet mer än bara en ny tv.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.