Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Svalbards frövalv rustas upp för framtiden

  2018 firar frövalvet på Svalbard tio-årsjubileum. Detta vill den norska staten fira genom att rusta upp valvet, så att det är redo för de temperaturhöjningarna som hotar den arktiska delen av jordklotet.
  I mitten av det norska havet, på ön Svalbard, ligger världens största förvaring av nedfrysta fröer och sädesslag. Bakom denna ”back-up” av världens biologiska mångfald står det norska företaget Crop Trust. Företagets VD Åslaug Marie Haga, ser frövalvets mångfald som en nödvändighet för att skapa livsmedel som klarar framtidens klimatförändringar.

  Denna biologiska mångfald är råmaterialet för att utveckla växter med olika egenskaper.

  2015 fick frövalvet för första gången rycka ut till undsättning, när det syriska frövalvet i Aleppo förstördes i inbördeskriget. Tack vare att syriska forskare hade lagrat fröprover i det norska frövalvet, kunde de återhämta sina samlingar.

  Garderas för framtiden
  Frövalvet har haft svårt att hantera de klimatförändringar det ska isoleras ifrån. I slutet av 2016 svämmades delar av frövalvet över, efter att rekordhöga temperaturer på Arktis smält delar av permafrosten som valvet är insprängd i. Inga frön skadades under smältolyckan, men behovet av uppgraderingar blev alltmer pressande.
  Därför har den norska staten nu beslutat att investera 100 miljoner norska kronor (cirka 106 miljoner svenska kronor) för att rusta frövalvet för framtiden. Norges livsmedels- och jordbruksminister Jon Georg Dale hoppas att denna investering ska göra att frövalvet överlever framtida kriser.

  Uppgraderingarna, som vi hoppas inleda inom kort, kommer säkerställa att Svalbard Global Seed Vault kan fortsätta att erbjuda världens genbanker ett säkert lagringsutrymme i framtiden. Det är en stor och viktig uppgift att skydda det genetiska mateiral som är avgörande för global matsäkerhet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.