Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En ny studie visar att extrakt av en viss sorts svampmycel kan bota bin smittade av virus. Detta hoppas nu forskare vara en del av lösningen för att stoppa bidöden i världen. Bakom upptäckten står en amerikansk svampfantast som kallar sig hippie. 
  Enligt FN:s jordbruksorgan är nästan nio av tio av de viktigaste matgrödorna helt eller delvis beroende av pollinerande insekter, och insekternas tjänst till oss uppskattas vara värd mellan 235 till 577 miljarder dollar. Cirka 85 procent av pollinerandet sköts av bin.
  Oroande nog har bina på senare tid drabbats av massdöd på många ställen i världen. Förlorade naturliga habitat på grund av ensidigt jordbruk är en viktig bidragande orsak, särskilt vad gäller vildbin som studier visar är minst lika viktiga som honungsbina. Bara mellan 2008 och 2013 försvann 23 procent av alla vildbin. Bekämpningsmedel pekas också ut av många forskare som ett av de främsta hoten. Som SMB tidigare skrivit har de bekämpningsmedel som tydligast kopplats till massdöd av bin nu förbjudits i EU.

  Svampforskare botar virus

  Olika former av virus har dock varit ytterligare ett svårlöst problem som bidragit till bidöd på många platser. Framförallt har virus spridna genom varroa-kvalstret oroat, och har räknats som den största orsaken bakom bidöden i USA. Nu väcks dock hoppet om ett botemedel mot dessa virus. Medicinen kom dock från ett oväntat håll.
  En amerikansk svampforskare vid namn Paul Stamets ligger bakom upptäckten. Stamets fann sitt svampintresse i sin ungdom som ”hippie” via ”magiska svampar”. Enligt honom själv, var det först svårt att sälja in sina olika svampidéer till forskarvärlden då han på sitt universitet sågs av professorerna som lite för visionär och halvt galen.
  Efter att Stamet upptäckt hur hans egna bin börjat äta av vissa svampar började han och en annan forskare experimentera. Resultatet blev en bi-medicin som kan komma att bli otroligt viktig för våra viktiga surrande små arbetare.
  Paul Stamet liknar den biologiska mångfalden betydelse för världen vid olika outbytbara delar av ett flygplan. Tar vi bort några delar kan maskinen inte längre flyga. Bina är helt klart en oersättlig del av ekosystemen och andra delar verkar vara viktiga för binas överlevnad. Och för människans.
   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!