Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Svenska äpplen glöms bort i trädgårdarna

  Foto: maloo Pixabay CC0

  De svenska äppelträden är fulla av frukt, men ändå importeras nästan alla äpplen vi äter. Hundratusentals ton ruttnar varje år, frukt som mycket väl skulle kunna tas tillvara. 

  Såhär års dignar de svenska äppelträden av frukt, ton efter ton med smaskiga, smarriga äpplen. Men det finns ett orosmoln. Hundratusentals ton tas inte tillvara utan ruttnar bort, enligt en rapport som kommit i samarbete mellan SLU och Fritidsodlarnas Riksförbund. En av anledningarna kan vara att vi hellre köper importerade äpplen, enligt en artikel i DN.

  De bortglömda äpplena skapar ett enormt matsvinn, som vi faktiskt lätt skulle kunna göra något åt. Delvis är det ofta fullt ätbar frukt, där många sorter går att lagra under lång tid, delvis kan de skickas på återvinning och bli till biogas. Av de 280 000 ton äpplen som svenska trädgårdar har kapacitet att producera kan det vara så lite som fem procent som äts upp.

  Både kunskap och förståelse för det hemodlade har försvunnit. Vi har blivit så bortskämda att vi nästan hellre köper i affär än plockar våra egna äpplen, menar Lise-Lotte Björkman, trädgårdsrådgivare på Riskförbundet Svensk trädgård till DN.

  Vad kan du då göra om du har äppelträden därhemma fulla av frukt? Sommaräpplen kan ibland vara svårare att förvara jämfört med höst- och vinteräpplen, men att koka mos eller frysa in i småbitar är alltid en bra idé. Det kan sen användas i både matlagning och bakning. Du kan även musta dina äpplen eller torka dem till knapriga äppelchips.

  Som privatperson har du inte tillgång till bekämpningsmedel, så man kan mer eller mindre säga att den hemodlade frukten är ekologisk, säger Lise-Lotte Björkman.

  Det finns även olika grupper och hemsidor som har fruktförmedling där folk som har för mycket frukt ger bort det till de som inte har. På det sättet hjälper man varandra.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra