Svenska hushållen slänger 140 måltider per år
En ny analys av Livsmedelsverket visar att det årligen i Sverige slängs enorma mängder mat. Matsvinnet uppgår till hela 140 slängda måltider per hushåll och år. Detta stora matsvinn är inte bara en tung ekonomisk börda utan även en betydande miljöbelastning.
Globalt står matsvinnet för cirka 24 procent av alla växthusgasutsläpp från matproduktion och -konsumtion, vilket understryker behovet av förbättrade åtgärder både på nationell och global nivå.
Att det i Sverige slängs hela 140 måltider per hushåll och år illustrerar den omfattande resursanvändningen som går till spillo genom matsvinnet i den här delen av världen. Förutom koldioxidutsläppen innebär detta även en stor förbrukning av vatten och mark.
Trots de dystra siffrorna finns även en positiv aspekt: matsvinnet i svenska hushåll har ändå minskat de senaste åren.
Hushållens matsvinn har glädjande nog minskat de senaste åren, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Först och främst måste fler bli medvetna om sitt matsvinn, som annars lätt glöms bort. Det är först då som man kan göra något åt detta slöseri”, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Vill man veta mer om hur man kan minska sitt matsvinn har Livsmedelsverket samlat tips för det här.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till