Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Svenska banker stöttar regnskogsskövlande bolag

  Foto: Pexels / Tom Fisk

  Nordea, SEB, AP-fonderna och flera andra fondförvaltare investerar stora summor i bolag som driver på skövlingen av Amazonas. Även hållbarhetsmärkta fonder har placeringar i de skogsskövlande bolagen.

  Sju stora svenska banker och de statliga AP-fonderna har sammanlagt 3,5 miljarder kronor investerade i bolag som bidrar till regnskogsskövlingen i Amazonas, visar en granskning av Aftonbladet och Fair Finance.

  Granskningen fokuserar på en antal storföretag som gjort sig kända för att exploatera regnskogen – de brasilianska köttjättarna JBS och Minerva, de amerikanska sojabolagen Bunge och ADM samt det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone, som levererar infrastruktur i Amazonas. Trots påtryckningar bidrar bolagen till att skogsavverkningen i Amazonas just nu är rekordhög.

  Allra störst innehav i skövlingsbolagen har Nordea, med hisnande 1,5 miljarder kronor i framför allt sojajätten ADM. Danske Bank, SEB och Handelsbanken har alla innehav i Bunge, ADM och Blackstone – trots att fonderna är hållbarhetsmärkta.

  Även statligt förvaltade pensionspengar hamnar i fickorna på Amazonasskövlarna. Sjunde AP-fonden har närmare 800 miljoner kronor investerade i flera av bolagen. Första, andra, tredje och fjärde AP-fonden har också innehav i företag knutna till skövlingen.

  Trots en pågående pandemi har skövlingen av Amazonas ökat det senaste kvartalet. Bakom skövlingen står jordbruks- och köttindustrin, där kontroversiella soja- och köttföretag som Bunge och Minerva ignorerar urfolksrättigheter och anlägger plantager på regnskogsmark.

  För att protestera mot de svenska fondförvaltarnas miljöskadliga placeringar: klicka här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra