Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Svenska fonder struntar i Parisavtalet – ökar fossila investeringar

  Svenska pensionspengar kommer börja sponsra sponsra oljeindustrin ännu mer när storägare som fjärde AP-fonden fortsätter satsa mer pengar i skandalbolaget Lundin Petroleum.
  Efter att Parisavtalet skrevs på i december 2015 har flera delar av finanssektorn sakta börjat röra på sig i en mer hållbar riktning. Flera stora investerare, däribland sjunde AP-fonden, har valt att använda Parisavtalet som grund för sin ägarstyrning.
  Men det är inte alla som är med på det klimatvänliga tåget. SvD avslöjade i förrgår att oljebolaget Lundin Petroleum sedan Parisavtalets införande fått ökad uppbackning av svenska storägare.
  Bland de företag som investerat mer i Lundin Petroleum hittas Nordea, fjärde AP-fonden, SEB och SBB. Enskilt störst innehav av de svenska storägarna har Swedbank, som trots att de minskat det totala innehavet fortfarande har över 1500 miljarder kronor placerade i den smutsiga oljeindustrin.

  Jag tycker att det är väldigt märkligt och anmärkningsvärt. Vi behöver avveckla fossila bränslen, och att gå in i den här typen av verksamhet känns som dåliga affärer, säger Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys på KTH, till SvD.

  Enligt det internationella energiorganet IEA måste två tredjedelar av de fossila bränslen som finns i marken stanna kvar om Parisavtalets mål om två graders uppvärmning ska kunna hållas. Detta verkar dock inte hindra investerarna och Lundin Petroleum, som satsar på produktionsökning.
  Låter det här helt wacko? Läs mer på Fossilfree och Fair Finance om vad man kan göra för att sätta press på makthavare och företag. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.