Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Svenska naturskogar avverkas i snabb takt

    Kalhyggen är inte bra för klimatet, skriver nu 500 forskare till EU i ett motupprop. Foto: Carina Ljungström

    Värdefulla svenska naturskogar som med stor säkerhet aldrig har kalhuggits avverkas nu i hög takt. Det visar en undersökning vid Lunds universitet. Med nuvarande hastighet är de borta helt kring år 2070.

    Forskarna har undersökt läget för äldre, naturliga skogar som är, eller kan vara, föremål för skogsbruk, samtidigt som de är oskyddade. Dessa ingår i vad som kallas produktiv skogsmark, samtidigt som de inte har fått status som reservat, eller blivit föremål för andra skyddsåtgärder.

    I de här skogarna återfinns många djur- och växtarter som är sårbara och hotas av dagens brukningsmetoder.

    Forskarna samkörde olika register för att få fram en tydlig bild. Uppgifter om varje enskild avverkning i en statlig databas ställdes mot siffrorna i riksskogstaxeringen om skogars ålder. 90 000 taxerade ytor jämfördes med data från 2003 och framåt om en miljon avverkningar.

    En femtedel av naturskogarna avverkade sedan 2003

    Det visade sig att 19 procent av all avverkning skett i dessa äldre skogar där kalhuggning med stor säkerhet aldrig gjorts tidigare. Trots allt fokus idag på den biologiska mångfalden, och trots omfattande miljöcertifiering med krav på skonsamhet i skogar med stora naturvärden, är avverkningstakten hög.

    En fjärdedel av arealen naturskog har försvunnit enbart under åren 2003 till 2019.

    Det går galet fort. Med nuvarande takt på kalhuggningen kommer de sista av dessa oskyddade, gamla naturliga skogar att försvinna i Sverige på 2070-talet. Det säger Anders Ahlström, forskare i naturgeografi vid Lunds universitet till forskning.se.

    Enligt Lundaforskarna sker kalavverkning av naturskogar i stor skala i flera av de nordliga barrskogsrika länderna, förutom Sverige till exempel Finland, Kanada och Ryssland. Mycket sker under radarn, vilket skiljer från vad som pågår i tropiska länder. Där är övervakningen med satelliter av avskogningen mycket bättre.

    Förlust av naturlig skog i Amazonas och andra delar av världen får stark internationell kritik. Men förlust av gammal naturlig skog i mycket snabb takt sker framför våra ögon i våra egna, rikare länder, fortsätter Anders Ahlström.

    Forskarna efterlyser snabb dokumentation över dessa nordliga naturskogar och utveckling av strategier för att rädda dem innan det är för sent.

    Sverige svår bromskloss i EU för skonsammare skogsbruk

    I Sverige råder massiv politisk majoritet, förutom V, MP och i alla fall tidigare L) för att värna det nuvarande svenska skogsbruket och hålla inflytandet från EU borta. Det är alltså ambitionerna i EU:s så kallade gröna giv om ökad biologisk mångfald och ökad kollagring i skogarna som kan väcka hopp om bättre skydd för naturskogarna.

    Dragkampen mellan EU och Sverige samt några länder till som ställt sig på bakhasorna pågår för fullt, vilket SMB nyligen berättat om. Och högerregeringen kommer att inta samma position som den tidigare socialdemokratiska gentemot EU för att hindra att bättre skydd införs.

    Studien om naturskogarnas status kan läsas i sin helhet här.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.