Svenska skogarnas bindning av kol minskar stort
Rekordstor avverkning, granbarkborrar, torka och höga temperaturer ligger med stor sannolikhet bakom en mycket kraftig minskning av koldioxidbidningen i Sveriges skogar. För 2021 redovisas nu hela fem miljoner ton lägre lagring jämfört med året innan!
Dessa mycket ovälkomna nyheter presenteras under torsdagen gemensamt av Skogsstyrelsen, Naturvårdverket och Sveriges Lantbruksuniversitet och bygger på färska, ännu preliminära siffror som räknats fram med den så kallade riksskogstaxeringen som underlag.
Att kolinbindningen minskar i levande biomassa i skogarna leder till en direkt klimatpåverkan, eftersom mer kol stannar kvar i atmosfären som värmande koldioxid istället för att sugas upp i växande träd. För att klara klimatkrisen behöver dels världens skogsarealer öka, och de skogar som finns öka inbindningen av växthusgaser istället för tvärtom.
Enligt klimatanalytiker Malin Kanth på Naturvårdsverket syntes trenden redan i våras och bilden har klarnat sedan dess.
Vi ser att tillväxten planar ut, samtidigt som avverkningsnivåerna är höga. Skogarnas kolbindning har legat på en stadig nivå, men något händer kring åren 2017-18. Och nu visar siffrorna att fem miljoner ton mindre koldioxid bundits i levande biomassa 2021 jämfört med 2020, säger hon till Supermiljöbloggen.
Minskningen av tillväxten är hela 20 miljoner skogskubikmeter under de senaste sex åren, enligt myndigheternas beräkning. Samtidigt har avverkningen ökat med sex miljoner kubikmeter mellan åren 2015 och 2021. Dagens nivåer är de högsta som någonsin redovisats.
Siffrorna kommer att redovisas officiellt till EU först under våren i en särskild kollagringsrapport, enligt det så kallade LULUCF-protokollet (Land Use, Land Use Change and Forestry). Här redovisar alla EU-länder kolflödena inom skogar, jordbruksmark och andra arealer.
EU kräver av Sverige att lagringen av kol ska öka från den gällande nivån, räknat totalt för all markanvändning, cirka 43 miljoner ton till 47 miljoner ton per år till år 2030. Detta som ett led i att klara EU:s klimatmål. Sveriges regering, och även oppositionen och skogsindustrin har kraftigt motsatt sig det här betinget, eftersom avverkningsnivån sannolikt inte kan hållas på den extremt höga nivå som är fallet nu.
Frågan är inte avgjord. För närvarande pågår så kallad trilog, förhandlingar mellan EU-parlamentet, ministerrådet och kommissionen, om var nivåerna ska ligga.
Men beskedet att svenska skogar nu lagrar miljontals ton mindre koldioxid på bara något år kommer öka temperaturen i den glödheta frågan än mer.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till