Svenskarnas köttkonsumtion fortsätter minska
För andra året i rad minskar svenskarnas köttkonsumtion. 2018 minskade förbrukningen av kött med 2,5 procent, eller 2,2 kilo per person.
– En ökad efterfrågan på vegetarisk mat får fortsatt genomslag på köttkonsumtionen. Klimathänsyn, hälsofokus, mattrender, och djurhållning också är faktorer som brukar lyftas fram i analyser av konsumtionsutvecklingen idag, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare vid Jordbruksverket.
Sedan 2017 har importen av nötkött, lammkött och matfågel minskat. Senast vi åt den här mängden kött var 2007. Dock ökade både importen och förbrukningen av mejerier förra året, vilket även det är produkter med stor negativ påverkan på klimatet.
Att köttrenden fortsätter dala syns även i andra sammanhang. Till exempel märks det i Livsmedelsverkets nya kostråd till skolor, vilket gett resultat på såväl gymnasium som på förskolor. Utvecklingen är minst sagt viktig. Mindre mängd kött är nödvändigt för att nå Sveriges uppsatta klimatmål, men är också bra för vår hälsa.
Exempel på utsläpp från olika livsmedel:
Siffrorna kommer från Mat-klimat-listan, som rekommenderas av Livsmedelsverket. Mat-klimat-listan, version 1.1. Elin Röös, Sveriges Lantbruksuniversitet, nov 2014.
SMB arbetar för hållbar matkonsumtion. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till