Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  SMB:s omfattande granskning av Svenskt Näringslivs negativa påverkan på klimat- och miljöarbetet i Sverige under ett halvsekel har fått stor uppmärksamhet i sociala medier. Även bland många företagare, som är kritiska mot sin organisation.

  ”Svenskt Näringslivs kamp mot miljörörelsen: en historisk genomgång” löd namnet på granskningen som publicerades strax efter årsskiftet. Det är den fjärde delen i en serie artiklar där SMB granskat Svenskt Näringsliv och dess dotterorganisation, tankesmedjan Timbro.

  SMB visar här att en av landets största organisationer, paraplyorgan för 60 000 företag, sedan 70-talet konsekvent ägnat sig åt lobbyarbete för att huvudsakligen fördröja och, eller, hindra insatser mot miljöskadliga verksamheter av olika slag.

  Under de senaste decennierna har organisationen, och inte minst dess tankesmedja Timbro, ägnat stor möda åt att så tvivel om allvaret i klimatförändringen och motarbetat åtgärder för att minska de fossila utsläppen. Dessa lobbyinsatser inkluderar även nära samarbete med öppet klimatförnekande och förvillande internationella tankesmedjor, som Cato Institute, Institute of Economic Affairs, Atlas Network, Heritage Foundation och American Enterprise Institute, visar SMB:s granskning.

  Det har på senare år inte saknats kritiska röster bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag. Här ett exempel.

  Långt fler exempel på arga och kritiska kommentarer finns nu att läsa i sociala medier efter SMB:s publicering, från både företagarhåll och allmänheten, på till exempel Twitter och LinkedIn.

  Här följer några citat, som borde ge upphov till intressanta interna diskussioner inom Svenskt Näringsliv om hur man egentligen förhåller sig till dagens ödesfråga, klimatet. Det första citatet kommer från Eva Karlsson, delägare i Houdini Sportswear, de följande fyra är kommentarer till hennes delning. Övriga inlägg från Twitter.

  Tror Svenskt Näringsliv att de arbetar för svenskt näringsliv? Eller arbetar de kanske bara för en del av svenskt näringsliv och med en väldigt begränsad tidshorisont? Gör de i så fall det medvetet eller förstår de inte bättre? Hur många näringslivsrepresentanter tycker egentligen att Svenskt Näringsliv gör ett seriöst jobb för deras räkning? Jag förväntar mig så mycket mer än detta!

  Viktigt att företagen lämnar denna kontraproduktiva klimatförnekarorganisation. Det kommer ju krävas att även medlemsskap i dylika organisationer redovisas framöver. Då blir Svenskt Näringsliv en belastning.

  Du lyfter något mycket viktigt! Jag har personligen skrivit till Jan Olov Jacke och påtalat att Svenskt Näringsliv inte företräder eller driver frågor som stöttar bolag som driver en omställning mot en mer cirkulär affär. Hans svar som kom efter en vecka kan sammanfattas med ”goddag yxskaft”.

  Tack för att du lyfter detta. Detta behöver få allt ljus på sig. Som företag går det inte att driva seriöst hållbarhetsarbete och samtidigt bidra till att motarbeta svenska klimatmål. Jag förväntar mig att företag antingen lämnar eller går ihop och ställer krav inifrån.

  En alldeles otroligt relevant fråga! Hur många företag representeras egentligen av Svenskt Näringsliv? Och framför allt – hur många gör det inte? Hur många företag saknar idag en stark och progressiv politisk röst som för deras talan och driver deras intressen?

  Mycket intressant granskning av Supermiljöbloggen om hur Svenskt Näringsliv och Timbro påverkat den svenska miljödebatten.

  Intressant hur näringslivets samlade lobbyorganisation delvis agerar mot sina egna medlemsföretag.

  En genomgång av Timbros smutsiga händer och varför de inte förtjänar ett uns av respekt när de haft så kapitalt fel och bedrivit sådan samhällsfarlig verksamhet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.