Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sverige rankad högst i Agenda 2030

  Av FN:s 193 medlemsländer har Sverige kommit längst i arbetet med Agenda 2030 enligt en ny rapport. Sveriges sammanlagda poäng är 84,72, vilket är något bättre än Danmark som når 84.56 och Finland som når 83.77. 

  Rankningen som beskrivs i Sustainable Development Report 2020 är en sammanvägning av hur väl länderna presterar mot samtliga 17 hållbarhetsmål. Målen syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. De globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.

  Målen för hållbar utveckling behövs mer än någonsin. Deras grundprinciper för social integration, universell tillgång till offentliga tjänster och globalt samarbete är vägledarna för att bekämpa Covid-19, säger Jeffrey D. Sachs, en av författarna till rapporten.

  Kina, som till följd av globaliseringen varit utomordentligt framgångsrik vad gäller att minska fattigdom (mål 1), hamnar på plats 76 eftersom landet ligger långt efter när det gäller många av de andra målen. Enligt en analys från 2017 identifierades framgångsfaktorer i Agenda 2030 som demokrati, marknadsekonomi och vikten av respekt för mänskliga rättigheter. Ett oberoende, kompetent och ansvarskännande rättssystem är särskilt viktigt för att bekämpa korruption, som är ett allvarligt hinder för utveckling.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!