Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sverige skriver under havsdeklaration

  Sverige har skrivit under en deklaration om att minst 30 procent av världens hav ska vara skyddade från exploatering senast 2030. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

  Vi måste göra vad vi kan för att skydda havet, och att inrätta skyddade områden är en av de viktigaste åtgärderna vi kan vidta. När sådana områden är effektiva och välförvaltade kan de skydda biologisk mångfald, göra ekosystemet mer motståndskraftigt och bidra till ett mer hållbart brukande av marina resurser.

  Det säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande till regeringens beslut att ansluta sig till ansluta sig till Global Ocean Alliance för att öka skyddet av världshaven och den biologiska mångfalden.  

  Initiativet till deklarationen togs av Storbritannien i september 2019 och ska läggas fram vid FN:s möte om biologisk mångfald, som äger rum i slutet av mars. Hittills har sammanlagt tolv länder skrivit under deklarationen, bland annat Portugal, Finland och Nigeria.

  I dag skyddas bara en procent av världshaven, och det nuvarande målet inom FN är att 10 procent ska skyddas till 2020. Detta anses dock vara allt för lite för att säkra viktiga ekosystem. Nyligen visade dessutom forskning att världshaven värms upp i rekordfart och IPCC:s senaste specialrapport om havet och planetens frusna delar varnade att utsläppen av växthusgaser får allt större påverkan på världens hav och istäckta områden.

  Greenpeace välkomnar beslutet att underteckna deklarationen, men uppmanar samtidigt den svenska regeringen att driva på för ett starkt havsavtal inom de pågående FN-förhandlingarna. Dima Litvinov, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace Sverige anser att det inte finns utrymme för misslyckande i denna process:

  Om vi misslyckas nu kommer framtida generationer att få betala priset och lämnas att försöka överleva på en planet med döda hav.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!