Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  I veckan invigdes Sveriges största solpark utanför Nyköping. Energin som produceras i solparken kommer att driva Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland under sommarmånaderna. 

  Solparken i Fjällskär utanför Nyköping, som ska generera drygt 20 GWh per år, är ett samarbete mellan Svea Solar, Bixia och Park and Resorts. Energiproduktionen motsvarar en årsförbrukning av el hos cirka 4 000 villor i Sverige. 

  Tre av Sveriges största nöjes- och djurparker, Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland, kommer helt och hållet att drivas av solenergi under sommarsäsongen. Överskottet av el kommer att tillföras det allmänna elnätet.

  För att bevara och förstärka den biologiska mångfalden kommer får att beta i solparken under sommarmånaderna. Det har dessutom anlagts en passage som gör att vilda djur kan passera fritt genom parken, skriver aktörerna bakom projektet i ett pressmeddelande.

  2021 stod solkraft för mindre än en procent av Sveriges totala elproduktion – 2022 hade den växt blygsamt till 1,18 procent. Drygt 60 procent av svensk elproduktionen kommer från förnybara energikällor (vattenkraft, vindkraft och solkraft). Solenergi är det energislag som allmänheten är mest positiva till. 78 procent av befolkningen ger tummen upp.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.