Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  SWOPshop årets vinnare av Blåslampan

  Foto: Sveriges Konsumenter

  Blåslampan delas varje år ut av Sveriges Konsumenter och tidningen Råd & Rön och ska gå till en person, organisation eller ett företag som på ett inspirerande och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen. I år vann SWOPshop – en butik i centrala Malmö som med ett helt eget system erbjuder konsumenter ett annorlunda sätt att handla kläder på.

  På SWOPshop kan du lämna in kläder som du inte vill ha längre, betalar en serviceavgift och får samtidigt krediter för att kunna handla nya kläder.

  Swopshop

  – För att vi ska få till mer hållbara konsumtionsmönster krävs det uppstickare som visar nya sätt att konsumera på. Det är roligt att i år få ge Blåslampan till Swopshop som är ett inspirerande och utmärkt exempel på detta, säger Örjan Brinkman, ordförande i juryn.

  Som vinnare får butiken en antik Blåslampa, 10 000 kronor och en Råd&Rön-prenumeration.

  Juryns motivering:

  Vårt slit och släng av kläder är ohållbart och ställer till med stora problem för miljön och för de som tillverkar kläderna i fjärran länder. Här behövs nya konsumtionsmönster, nya ideal, nya möjligheter att dela och att byta till sig nya begagnade kläder. Mycket händer inom klädbranschen, där även etablerade kedjor börjar konkurrera med kretsloppstänk, men det behövs också nya och spännande affärsmodeller som skyndar på utvecklingen. Swopshop i Malmö har skapat ett eget system för att byta kläder och visar vägen för ett enkelt och roligt sätt att uppgradera sin garderob som samtidigt bidrar till en mer hållbar konsumtion och livsstil.

  Tre andra finalister utsågs av juryn. De är elbilssemestrande familjen Bergfeldt i Skövde, koldioxidbantaren Staffan Lindberg och radioprogrammet Plånboken.

  Juryn bestod av:

  Örjan Brinkman – ordförande Sveriges Konsumenter och Råd & Rön
  Kent Johansson – (C) tidigare EU-parlamentariker
  Barbro Holmberg (S) tidigare landshövding och migrationsminister
  Anna Mähler – konsumentvägledare
  Anneli Nordling – representerar 2014 års vinnare Fair Trade Center
  Beatrice Rindevall – Supermiljöbloggen

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.