Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Marinbiologen Marie Lenngren har nyss utkommit med en barnbok om tångens värld. Nu berättar hon varför tången är avgörande för havens stabilitet.

  Hej Marie! Varför en bok om just tång?

  – När man kommer till stranden är tång ofta bland det första man möter. Det är därför en perfekt entré till havets spännande värld! Tång är dessutom hetare än någonsin. Man har börjat odla tång i Sverige, man finner ständigt fler användningsområden och vi lär oss mer om dess viktiga funktioner för miljön.

  Satsningar på tångodlingar har blivit ett allt vanligare sätt att återställa balansen i rubbade marina ekosystem. Marie förklarar att tången har många viktiga miljöförtjänster.

  – Tång spelar en stor roll i att motverka klimatförändringarna då de tar upp mängder av koldioxid. Den motverkar också övergödning genom att ta upp näring ur vattnet och utgör undervattensskogar som gynnar den biologiska mångfalden. Tång kan också användas som ett klimatsmart livsmedel och för att skapa värme, bränsle, plast och många andra produkter. 

  Hur fick du upp intresset för tången och dess miljöfördelar?

  – Jag har alltid bott vid havet och älskat att utforska det marina livet längsmed stränderna. Under mina studier till marinbiolog fastnade jag för tången och alla de små fascinerande invånare som lever runt den. Jag blev så förvånad när jag fick reda på att vi har utforskat månens yta mer än djuphavet här på vår egen planet. Tänk allt som finns därute i havet som vi ännu inte känner till!

  Sist men inte minst: Vem i Sverige skulle du vilja läste ”Noriko på äventyr i tångens värld”?

  – Först skulle jag vilja ge boken till alla barn som är nyfikna på havet! Sedan skulle jag vilja ge boken till landsbygdsmininster Jennie Nilsson för att uppmärksamma möjligheterna med att odla tång och miljövinsterna av att bevara ålgräsängarna och de naturliga tångskogarna. Dessutom läste jag att hon är från Halland, där tången som är illustrerad i boken är hämtad, säger Marie Lenngren.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!