Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Teknikföretag vill dubblera antalet återbrukade och återvunna mobiltelefoner

  Foto: Gerd Altmann från Pixabay Foto: Gerd Altmann från Pixabay

  Varje år säljs fyra miljoner mobiltelefoner i Sverige, vilket bidrar till enorma mängder avfall. Produktionen av en enda mobil bidrar till hela 86 kilo avfall. Goda nyheter är att teknikföretag nu försöker att hantera problemet. Senast i raden är Elgiganten, som i veckan gick ut med att de satsar på att dubblera antalet återbrukade och återvunna mobiltelefoner.

  Svenskar konsumerar stora mängder mobiltelefoner. Sveriges Natur beskriver ett Sverige där 97 procent av invånarna redan äger en mobiltelefon, men att det trots det säljs hela fyra miljoner nya mobiltelefoner varje år. Det innebär att avfallsmängderna blir enorma. Även SMB har tidigare rapporterat om hur problematiska mobiltelefoner är ur ett avfallsperspektiv, dels på grund av mängden avfall per mobil och dels att den största delen av avfallet kommer från gruvbrytning och blysmältverk.

  Det är utifrån den här problembilden som flera teknikföretag försöker att finna lösningar på problemet. Telia, Tele2, Mediamarkt och flera andra teknikföretag har sedan tidigare funktioner där kunder kan lämna in mobiltelefoner mot en rabatt. Nu satsar Elgiganten på att fördubbla mängden återvunna mobiltelefoner från dagens en miljon mobiler till två miljoner återvunna mobiler.

  Enligt Elgiganten är grunden i initiativet att det ska bli enklare för konsumenter att göra rätt, och det verkar vara just denna förenkling som ligger bakom företagets förhoppning om att kunna samla in en miljon begagnade mobiltelefoner. Insamlingen ska ske i Elgigantens butiker och vara både GDPR-säkert och miljövänligt. Del av initiativet är att sprida kunskap om varför det är viktigt att återvinna mobiltelefoner och vilka de miljömässiga vinsterna är, vilket ska bidra till att fler vill lämna in sina gamla mobiltelefoner.

  Många har gamla teknikprylar som ligger hemma och skräpar. Till exempel så beräknas det finnas 20–25 miljoner gamla mobiltelefoner i Sverige som bara samlar damm. Många vet inte vad de ska göra med gammal teknologi, och det är något som Elgiganten vill hjälpa till med. Hos oss han du reparera, sälja vidare eller återvinna dina uttjänta elektronikprodukter, står att läsa på Elgigantens hemsida

  Enligt Elgiganten är mobilåtervinning ett sätt att utvinna värdefulla metaller och mineraler som guld, kobolt, kisel, kadmium och aluminium. Samtidigt menar de att återvinningen av endast en enda mobiltelefon kan spara ungefär 60 kg koldioxidutsläpp, vilket motsvarar 460 kilometers bilkörning.

  Li Persson, kommunikationsansvarig på Elgiganten, säger att de insamlade mobilerna kommer gå till både återbruk och återvinning. De mobiler som kan återbrukas går först igenom en process där deras data raderas. Därefter säljs de vidare till certifierade samarbetspartners i Sverige. Mobiler och småelektronik som inte kan återbrukas mals ner till små bitar och materialåtervinns i Sverige.  

  Att företagen satsar på återbruk och återvinning är positivt det är bättre än att de inte gör det. Men enligt EU:s avfallshierarki ska det första steget för att minska avfallet vara att dra ner på konsumtionen. Risken finns att mobilföretagens ”lämna in och få rabatt på nästa”-modell ökar incitamenten för att byta sin mobil oftare. När konsumtionen väl har minskat ordentligt ska återvinning, och allra helst återbruk, användas.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.