Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Tjernobyl får nytt liv med hjälp av solenergi

  32 år har gått sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl som ödelade en stad och spred radioaktiv strålning över stora delar av världen. Men nu är området än en gång redo att producera energi när landets första solkraftpark snart tas i bruk.
  Efter olyckan 1986 evakuerades ett över 2000 kvadratkilometer stort område kring kärnkraftverket och trakten har förblivit övergiven sedan dess. Men billig mark och närhet till kraftnät har gjort Tjernobyl till en attraktiv plats för nya energiprojekt. Trots viss försiktighet på grund av ukrainsk byråkrati och korruption har nu ett tysk-ukrainskt samarbete investerat i trakten.
  Radioaktiviteten i området är inte lika hög som för 32 år sedan, men särskilda försiktighetsåtgärder har ändå behövt vidtas. Istället för att borra eller gräva har solpanelerna installerats på tunga cementblock som vilar på markytan.
  Det nya solkraftverket består av närmare 4000 solpaneler och byggs blott 100 meter från den fallerade kärnkraftsreaktorn. Solkraftverket, som även är Ukrainas första, kommer att täcka elbehovet för 2000 lägenheter.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.