Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Torvmark kan bli kolkälla när permafrosten smälter

  Tinande permafrost kan ha större klimatpåverkan än vad som tidigare uppskattats. I takt med stigande temperatur riskerar alltmer kol och kväve frigöras i atmosfären. Det visar en ny internationell kartläggning.

  Det är sedan länge känt att torvmarker utgör en viktig lagringskälla för att binda kol och kväve från atmosfären. Därmed spelar de en viktig roll i att minska växthuseffekten. Däremot har kunskapen om torvmarkernas nuvarande påverkan på klimatet varit mer osäker och i vilken utsträckning de kan komma att frigöra kol och kväve när permafrosten smälter i den arktiska regionen.

  Nu har ett internationellt forskarlag med bland annat forskare från Stockholms universitet försökt ta reda på just detta i en ny kartläggning som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS. Genom att sammanställa tusentals nya datapunkter kan forskarna nu visa inte bara utbredningen av torvmarker utan även djupet av dem samt hur mycket kol och mycket kväve de lagrar.

  Enligt kartläggningen innehåller torvmarkerna på norra halvklotet ungefär lika mycket kol som världens alla skogar. Till skillnad från vad man tidigare trott återfinns hälften av torvmarkerna i permafrostregioner, vilket innebär att mer växthusgaser kan komma att frigöras när permafrosten smälter. Forskarna beräknar att utsläppen kan bli upp till hela 50 procent mer än tidigare beräkningar visat.

  Naturgeografen Gustaf Hugelius vid Stockholms universitet, och en av studiens forskare, säger till Vetenskapsradion att det kan få stora konsekvenser:

  Vi kan tyvärr konstatera att upptiningen av permafrosten, driven av den mänskliga uppvärmningen, kommer att ändra växthusgasbalansen på torvmarker så pass att de kommer att gå från att vara en kolfälla till en kolkälla över flera hundra år.

  Detta är mindre goda nyheter i en situation där temperaturen legat högt över det normala i Sibirien under en längre tid nu, vilket lett till torka och massiva bränder. Tidigare forskning har även visat hur avskogningen av världens regnskogar kan göra dem till en sämre kolsänka. Denna utveckling betonar allvaret i situationen och att mer fokus behöver läggas på att bevara de kolsänkor som vi finns och börja skydda områden.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.