Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En ny studie av forskare på Aalto universitetet i Finland målar upp en förskräckande bild av matproduktionens framtid. En slutsats som görs är att behovet av mat inte kommer att kunna mötas när temperaturen ökar till följd av klimatförändringarna.

  Forskarna bakom den nya studien introducerar konceptet “safe climatic space”, översatt till svenska blir det ett “ klimattryggt område”, vilket används för att beskriva de områden vars matproduktion inte påverkas avsevärt av global uppvärmning. Av jordens odlingsmark ligger 95% procent inom klimattrygga områden. Studien undersökte hur global uppvärmning kan komma att påverka  de 27 grödor och sju boskap som är vanligast.

  Deras slutsatser går att dela upp i två scenarier till år 2081-2100.

  Om temperaturen ökar mellan 1.5 till 2 grader:

  • Riskerar 5-8 procent av global matproduktion att gå till spillo/bli obrukbar.
  • Den boreala skogsregionen krymper från sju miljoner kvadratkilometer till sex miljoner. 

  Om temperaturen däremot ökar med mer än 3,7 grader leder det till: 

  • Att en tredjedel av den globala matproduktionen försvinner.
  • Fyra miljoner kvadratkilometer ny öken breder ut sig. 
  • Den boreala skogsregionen krymper till tre miljoner kvadratkilometer.

  Detta skulle främst påverka syd-och-sydost Asien och Afrikas Sudan-sahariska zon. Det betyder även att det i framtiden kan verka som att matproduktionen i Sverige ökar eftersom vi får det varmare, men också att våra produktionsmöjligheter inte räcker för att möta det globala behovet av mat. Vikten av att möta de mål som Parisavtalet stipulerar understryks av forskarna, och de hoppas att deras studie ska bli ännu en påminnelse om betydelsen av handling i stundande tider.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!