Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Tungmetaller kvarlämnade av romare hittad i glaciär

  Foto: Pixabay

  Det är inte bara dagens utsläpp vi behöver oroa oss för, även historiska utsläpp kommer tilbaka och spökar.

  Detta visar ett internationellt forskarteam som har funnit tungmetaller i glaciären Col de Dome i franska alperna. Tungmetallerna tros vara ungefär 2000 år gamla och komma från romerska gruvbrytningar i området som använts för bland annat mynttilverkning.

  Studien visar även genom en jämförelse mellan glaciärer på Island och Col de Dome i Frankrike, att den romerska gruvbrytningen hade en avgörande påverkan på halten tungmetaller i de lägre islagren.


  SMB bevakar historiska likväl som samtida koldioxidutsläpp. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.