Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Efter lavinolyckan: ”Alpernas glaciärer smälter bort”

  Glaciären Punta Rocca på Dolomiternas högsta berg Marmolada kollapsade obönhörligt. Foto: SkiNick890/CC4.0

  Förra helgen omkom elva vandrare när ett berg i Italien drabbades av en lavin. Enligt klimatforskare kommer hälften av Alpernas glaciäris försvinna kommande decennier.

  Som följd av extremhettan som sveper över Europa kollapsade glaciären Punta Rocca i 260 000 kubikmeter snö, is och grus. Det tog sökteamet över en vecka att identifiera de omkomna personerna.

  I takt med klimatkrisens framfart blir Alperna – och världens övriga bergskedjor – allt osäkrare mark med fler laviner och skred. Hälften av isen i Alpernas glaciärer kommer smälta kommande 30 år, rapporterar Politico.

  Nyligen fick en video över en kollapsande glaciär i Kirgizistan stor uppmärksamhet i sociala medier.

  Stora delar av Italien har – likt Spanien och Storbritannien – utsatts för extremhöga temperaturer i sommar. Den värsta hettan på årtionden har torkat ut floden Po. Höjda livsmedelspriser är att vänta när 30-40 procent av skördarna förstörs.

  Extremvärmen ger en försmak av den omställning och anpassning som krävs för att våra samhällen ska kunna hantera klimatkrisens konsekvenser.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.