Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Tyskland sänker sitt vindkraftsmål

  Foto: Tony Webster

  Tyskland planerar att halvera sitt vindkraftsmål för norra Tyskland eftersom protester gör att elnäten inte byggs ut tillräckligt snabbt, skriver The Guardian.

  En del av Tysklands energiomställning är att vindkraft från det blåsiga norra Tyskland ska ge el till det industritäta och energihungriga södra Tyskland. Därför ska det byggas en ”motorväg” av elnät genom landet.

  Planerna har dock mött starka protester lokalt från boende och miljöorganisationer. Argumenten från motståndarna till kraftledningarna är att utbyggnaden är odemokratisk, att det stärker det centrala energisystemet på bekostnad av småskalig energiproduktion, att fossilenergi kan transporteras i elnäten, att elektromagnetiska vågor från ledningarna kan skapa hälsoproblem, att landskapet förstörs och att värdet på fastigheter minskas.

  På grund av protesterna samt administrativa och tekniska problem har utbyggnaden av elnäten blivit försenat. Planen är att 7000 kilometer elledningar ska byggas till 2022, fram till september 2015 var 560 kilometer ledningar klara.

  Detta gör att vindkraftverken i norra Tyskland producerar energi som inte kan användas. Mängden energi från vindkraftverken i norra Tyskland som inte kunde användas motsvarade förra året energibehovet för 1,2 miljoner hushåll.

  Att hantera ett sådant överskott av el kostar pengar. Totalt spenderade Tyskland cirka en miljard euro 2015 för kunna ha balans på elnätet, en kostnad som bedöms stiga till 4 miljarder euro om nuvarande trend består.

  Staten har vid vissa tillfällen fått betala producenter av förnybar energi för att de ska stänga av elproduktionen. Men den tyska regeringen har också fått kritik för att man inte istället stänger ner gamla kraftverk och utvecklar alternativa sätt att använda energin. Ett sätt att använda energin är att utveckla tekniker för att lagra den. Supermiljöbloggen har här skrivit mer om hur energilagringstekniker fungerar.

  Även vid en större ökning av förnybar elproduktion i Sverige kommer det att behövas byggas mer elledningar, enligt myndigheten Svenska Kraftnät. I Sveriges fall handlar det om elledningar till andra länder.

  En större andel icke-planerbar energi som sol och vind kräver att el kan utbytas över ett större område. Det är lättare att skapa balans mellan tillfälliga över- och underskott på olika platser om elen kan bytas mellan Sverige och Europa. Fler elledningar gör att överskottet på fossilfri el i norden kan ersätta fossilel i övriga Europa.

  I Energiöverenskommelsen i juni kom Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna överens om att mer el ska kunna överföras inom Sverige och mellan Sverige och grannländerna.

  UPPDATERING::

  Svensk Vindenergi är oroliga för att det även i Sverige kan uppstå en situation där elen blir ”inlås” och inte kan användas. Detta på grund av att de flesta investeringarna sker i norra Sverige, men det mesta av elen konsumeras i södra Sverige.

  Vi har påtalat problemet för regeringen och Svenska kraftnät under flera års tid. Utbyggnaden av elnäten måste påskyndas för att undvika att elen blir inlåst i norr. Tillståndsprocesserna är alldeles för långa och behöver kortas ned, säger Mattias Wondollek, ansvarig elnät och marknad på Svensk Vindenergi i ett pressmeddelande.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra