Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Uppgifter från rymden: Brandröken når hela vägen till Europa

  Foto: Copernicus Atmosphere Monitoring Service, ECMWF.

  Uppgifter från Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) på uppdrag av Europeiska kommissionen visar att de bränder som för närvarande rasar i västra USA är betydligt mer intensiva än genomsnittet 2003-2019 för hela landet och de drabbade staterna.

  Omfattningen och storleken på bränderna som pågått sedan mitten i Augusti i Kalifornien ligger på en mycket högre nivå än under något år sedan studierna inleddes 2003. Västra USA har uppmätt AOD-nivåer (aerosolernas optiska djup) på sju eller högre, vilket har bekräftats av oberoende mätningar på marken. För att sätta detta i perspektiv så indikerar en AOD 0,1 på en kristallklar himmel med maximal sikt, medan ett värde på 1 indikerar mycket disiga förhållanden, något som är standard i vissa regioner under säsongen för skogsbränder enligt NASA.

  CAMS-övervakning av atmosfäriska förhållanden är avgörande i sådana situationer, eftersom det ger beslutsfattare och andra individer kunskapen att fatta välgrundade val angående deras och andras hälsa. säger Mark Parrington, CAMS Senior Scientist och löpeldexpert

  CAMS, som övervakar dagliga löpeldaktiviteter över hela världen med hjälp av satellitobservationer, har spårat rök så långt som 8 000 kilometer bort i norra Europa. Den tyngsta röken har tack vare vindarna stannat kvar kring Nordamerika men CAMS prognoserNA gjorda genom att kombinera satellitdata med atmosfärsmodeller förutspår att den kommer ta sig över Atlanten till norra Europa senare i veckan, som det gjorde i slutet av förra veckan.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.