Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Analys Nyheter

  Vanligt folk förlorarna på nya klimatpolitiken

  En ny rapport från Skiftet och den gröna tankesmedjan Cogito visar att regeringens nya klimatpolitik har två tydliga förlorare: låginkomsttagare och folk på landsbygden. Till vinnarna hör storstadsbor och kungen. 

  Som SMB tidigare rapporterat om är nya regeringens miljöpolitik och budget mycket problematiska, kritiken har nog inte undgått någon. Nu kommer ytterligare kritik i rapportformat och där fokus är på rättvisa.

  Rapportnamnet är “De stora förlorarna”. Bakom står folkrörelsen Skiftet och den gröna tankesmedjan Cogito. I rapporten analyseras den nya regeringens klimatpolitik samt vilka som är budgetens vinnare och förlorare. 

  Storstadsmän vinnare – landsbygden förlorare

  Resultaten visar att de som tjänar mest på den nya klimatpolitiken är manliga höginkomsttagare i storstäder. En orsak till detta, som pekas ut i rapporten, är den omdebatterade sänkningen av bensinpriset.

  Det blir en lika stor sänkning för alla, trots att inte alla drabbas lika hårt av ett högt bensinpris. Till de som är mer beroende av ett lägre pris på just bränslen är folk på landsbygden, eftersom de ofta har färre alternativ och längre resvägar.

  Till detta tillkommer att den nya regeringen skrotar idén om differentierat reseavdrag, vilket hade till syfte att kompensera folk på landsbygden. Nu får alla fortsätta med samma avdrag trots att behovet av stöd skiljer sig kraftigt mellan stad och landsbygd.

  Ett annat dråpslag för landsbygden är att det blir dyrare med elbil. Det i en tid när elbilen blivit allt populärare på landsbygden och då många i allmänhet önskar att övergå från förbränningsmotor till eldrift.

  Låginkomsttagare, kvinnor och fattiga i världen 

  I rapporten framhålls det även hur människor med lägre inkomster missgynnas i budgeten eftersom de reser mer kollektivt, något det inte blir några avdrag för alls. Detta drabbar särskilt kvinnor eftersom även det är en grupp som åker mycket kollektivt.

  Inte nog med att reseavdraget fortsätter att fokuseras på de mer resursstarka grupperna som äger bil, den nya regeringen har samtidigt valt att minska stödet till kollektivtrafik och järnväg. Pengar till planerat järnvägsunderhåll går nu istället till nya vägar.  

  DEssutom, det konstateras i rapporten att trots att världens fattigaste just nu drabbas extra av klimatförändringarna satsas det inte mycket på att stödja dem. Biståndet minskar och landets gränser stängs för dem som flyr. 

  Jo – vanligt folk drabbas visst

  Som en slutkläm i rapporten poängteras hur fel Kristersson har när han påstått att ”vanligt folk” inte ska drabbas eftersom det just är “vanligt folk” som drabbas hårdast av regeringens nya budget.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!