Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Drygt en månad efter valet har nu högerpartierna kommit överens. M, KD och L presenteras som regeringspartier medan SD blir samarbetsparti och får tunga ordförandeposter i utskotten. De fyra partierna presenterar nu en gemensam överenskommelse med titeln Tidöavtalet: överenskommelse för Sverige – där klimatfrågan hamnar i skymundan.

  I linje med M:s och KD:s tidigare hållning ligger stort fokus på elektrifiering och kärnkraft i det nya avtalet. Två åtgärder som presenteras är ett utökat antal laddstolpar och kortare miljötillståndsprocesser. De skriver också att CCS, Carbon Capture and Storage (koldioxidavskiljning och lagring), ska genomföras. 

  Ny kärnkraft ska byggas

  Kärnkraft lyfts fram som huvudsaklig energikälla av högerpartierna, som vill ge Vattenfall i uppdrag att planera upphandling av ny kärnkraft. Vindkraft anser partierna fortsatt ska vara en viktig del av energipolitiken, men basen ska utgöras av kärnkraft.

  – Sverige ska klara klimatomställningen. Vi ska uppfylla vår del av Parisavtalet, men utan att slå sönder företag och svenska familjers ekonomi. Då är målet framåt elektrifiering och vägen dit stavas kärnkraft, sa KD:s partiledare Ebba Busch under partiernas gemensamma pressträff.

  Utbyggd laddinfrastuktur i fokus

  Partierna har tidigare kommunicerat att det blir nej till höghastighetståg. Inom transportsektorn lägger de stort fokus på elektrifiering och utbyggd laddinfrastruktur. Kostnaden för att bygga ut laddinfrastrukturen ska minska, enligt överenskommelsen. Transporteffektivitet, det vill säga en omställning till ökad gång, cykel och kollektivtrafik och minskad energiintensiv trafik, nämns inte.  

  Överenskommelsen berör även förkortade miljötillstånd, energieffektivisering och priskompensation för medborgare med höga elkostnader. Bland annat vill man implementera ett högkostnadsskydd för drabbade hushåll och företag så snart det är möjligt, och göra retroaktiva utbetalningar.

  Kritik mot överenskommelsen

  Tidöavtalet har mötts av kritik från flera håll. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi säger till SVT att det här är en “mörk dag i Sveriges historia”. Centerpartiers partiledare Annie Lööf kallar överenskommelsen för en “liberal kraschlandning”, en hänvisning till det faktum att L särskiljer sig från sina samarbetspartier – deras miljö- och klimatpolitik har fått betydligt högre betyg av experter än vad övriga högerpartiers politik fått.

  Även Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén är skeptisk:

  – Jag känner mig både besviken och djupt oroad. Utifrån vad som hittills framkommer så verkar det vara väldigt tunt med politik som tar itu med miljöproblemen, i stället riskerar problemen att förvärras med de åtgärder som läggs fram, säger hon till Sveriges Natur.

  Tidigare i veckan skrev representanter för nio klimat- och miljöorganisationer under en debattartikel i Dagens Nyheter, med rubriken “Liberalerna måset hålla linjen i klimatfrågan”. Tidöavtalet visar istället på en förlängning av den politik M, KD och SD drivit sedan länge, som forskare kritiserat brett.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.