Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vänsterpartiet vill se skärpning av klimatmålet

  I miljö- och jordbruksutskottets betänkande som publicerades i veckan ges en god inblick i vad regeringspartierna och oppositionspartierna anser om den svenska klimatpolitiken.

  Från den allmänna motionstiden 2012 kom 75 stycken motionsyrkanden som alla på ett eller annat sätt berör klimatpolitiken och som nu har behandlats av utskottet i riksdagen.

  När det gäller frågan om utsläppsminskningar till år 2020 är det tydligt att det framför allt är Vänsterpartiet tätt följt av Miljöpartiet som vill se skärpta målsättningar.

  Regeringens mål till 2020 innebär att utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent jämfört med 1990 års nivåer. Målet på 40 procent avser dock endast de verksamheter som inte omfattas av systemet för handel med utsläppsrätter och av minskningen som då återstår kan en tredjedel ske genom utsläppsreduktioner utomlands.

  I betänkandet från utskottet framgår att Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill gå betydligt längre än så. Här pratar man om 40 respektive 45 procents minskning, siffror som gäller för den handlande och den icke-handlande sektorn, där man dessutom vill att minskningen ska ske enbart med åtgärder i Sverige.

  Helena Leander från Miljöpartiet skriver i sin reservation:
  ”Miljöpartiet de gröna anser därför att Sveriges ansvar ska uppfyllas genom att vi inom landet minskar våra utsläpp till nära noll 2050 enligt en linjär minskning från 2012. Det innebär en reduktion av Sveriges utsläpp till 2020 med nästan 40 procent och en minskning med 66 procent till 2030 jämfört med 1990.”

  Jens Holm (bilden) från Vänsterpartiet skriver i sin reservation:
  ”Till 2020 ska de totala svenska utsläppen av växthusgaser minska med minst 45 procent (jämfört med 1990) genom åtgärder inom landet; för den icke-handlande sektorn innebär detta minskningar med 52 procent i Sverige jämfört med 1990. Dessutom ska Sverige hjälpa andra länder att kraftigt minska sina utsläpp genom klimatbistånd och ny klimatfinansiering inom främst FN:s regi.”

   

  ***

  Förtydligande: Kort efter att artikeln ovan publicerats skriver Socialdemokraternas miljötalesperson Matilda Ernkrans på Twitter att även de vill se en ordentlig skärpning: ”Perfekt då att det största oppositionspartiet S också vill skärpa klimatmålet. 40% inhemskt till 2020. Minst 90% till 2050.”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!