Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Världen är på väg mot en global uppvärmning på 3,6 grader

  Foto: Serge Serebro, Vitestk Popular News Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.) (

  Koldioxidutsläppen måste minska omedelbart. Trots det är subventionerna till fossila bränslen fyra gånger så stora som subventionerna till förnybar energi. Världens behov av energi förväntas öka med 37 procent till 2040, samtidigt som nästan hälften av dagens kärnkraftsreaktorer kommer att läggas ned på grund av åldersskäl. Det är några av nyheterna i Internationella Energirådet (IEA) årliga rapport om energiläget i världen och trender inför framtiden som släpptes förra månaden.
  Här är en sammanfattning av rapporten World Energy Outlook 2014.
  Utmaningar

  • Oroligheter i Mellanöstern och konflikten mellan Ryssland och Ukraina kan påverka olje- och gasmarknaden.  Osäkerheten om kärnkraftens framtid, klimatförändringarna och luftföroreningar är andra stora utmaningar för det globala energisystemet. Samtidigt så finns det behov av mer energi exempelvis i Afrika söder om Sahara.
  • Utmaningarna skulle ha varit mycket allvarligare om det inte vore för förbättringar inom energieffektivitet och minskade kostnader för tekniker som solenergi.

  Framtida energianvändning och klimat

  • Världens behov av energi bedöms öka med 37 procent till 2040. Energianvändningen tros vara kvar på ungefär samma nivå som nu i stora delar av Europa, Japan, Korea och Nordamerika, men energianvändningen tros öka i Asien, Afrika, Mellanöstern och Latinamerika.
  • Världen är på väg mot en långsiktig global uppvärmning på 3,6 grader. Om uppvärmningen inte ska vara över två grader så krävs omedelbara utsläppsminskningar.

  Energisäkerhet

  • Produktionen av skifferolja i USA kan eventuellt börja minska under 2020-talet. Det, tillsammans med osäkerhet kring djuphavsolja och den kanadensiska oljesanden, sanktioner mot Ryssland och framförallt situationen i Irak kan göra att oljeinvesteringarna blir lägre än efterfrågan.
  • Fossilgas ökar nästa överallt (undantaget Europa).

  Energieffektivisering och pris

  • Energieffektivisering är viktigt. Vid tillverkningen av tre fjärdedelar av alla bilar som säljs idag så finns regler om energiförbrukning. Transportsektorns behov av olja bedöms ändå öka på grund av att antalet bilar i världen tros fördubblas till 2040.
  • Fossila bränslen subventionerades med 550 miljarder dollar år 2013, det är mer än fyra gånger så mycket som subventionerna till förnybar energi.

  Förnybart

  • Förnybart bedöms stå för nästan hälften av all ny elektricitet till 2040. Den snabbaste ökningen av förnybart bedöms ske i Kina, Indien, Latinamerika och Afrika. Vindkraft bedöms framöver stå för 20 procent av elen i EU.

  Kärnkraft

  • Genom kärnkraften har utsläpp av cirka 56 gigaton koldioxid undvikits sedan 1971. Det är ungefär lika mycket som världen släpper ut under två år. Tyvärr har IEA inte med någon siffra om hur mycket koldioxidutsläpp som har undvikits genom förnybar energi.
  • Nästan 200 reaktorer av dagens 434 bedöms gå i pension fram till 2040. Nedläggningen av dessa 200 reaktorer bedöms kosta mer än 100 miljarder dollar. Ändå räknar IEA med att kärnkraften kommer att öka med 60 procent till 2040.

  IEA har dock tidigare blivit kritiserade för att underskatta ökningen av förnybar energi, enligt Wikipedia.
   
   
   
   
   
   
   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra