Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Världens floder ’svämmar över’ av antibiotika

  En ny studie hittade antibiotika i två tredjedelar av testade floder. Studien är den största som gjorts på ämnet och jämförde resultat från 72 länder.

  Många av floderna, bland annat Thames och Tigris, innehåller farliga mängder antibiotika. Antibiotikaresistens är ett växande globalt folkhälsoproblem, och medicinen sprids från människor och djur via avfall och läckor i reningsverk.

  Speciellt i låginkomstländer med bristfällig vattenrening hittades ohälsosamma nivåer medicin – i flera kenyanska floder var koncentrationerna så höga att alla fiskar hade dött.

  Forskarna bakom rapporten vill belysa risken att de höga nivåerna antibiotika i naturen riskerar att resultera i mer resistens.

  Det är ganska läskigt och deprimerande. Vi skulle kunna få stora delar av naturen som har så mycket antibiotika i sig att det påverkar resistens, sa Alistair Boxall, miljövetare på Yorks universitet och en av ledarna för studien.

  Det blir till att tänka över om man behöver det där köttet (speciellt det importerade) och den där antibiotikadosen både en och två gånger, helt enkelt.


  SMB skriver om de dolda miljöproblemen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!