Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Världens länder enades om vägen framåt för att rädda naturen

    Regnskog i La Gamba, Costa Rica. Foto: Alenka Skvarc, Unsplash

    I höstas avbröts FN:s miljömöte, COP 16, utan att alla viktiga beslut kunde fattas. Därför samlades delegater från världens länder i Rom tidigare i veckan. Natten till fredagen klubbades två viktiga beslut: Dels om metoder för att skydda natur och följa upp dem, dels om en fond för biologisk mångfald. Oklarheter kvarstår dock om vem som ska betala.

    En miljon arter riskerar att dö ut på grund av mänsklig aktivitet. För att stoppa den katastrofala utvecklingen, enades världens länder 2022 om att skydda 30 procent av världens hav och landyta fram till 2030 – det så kallade Kunming-Montrealramverket. Vid FN:s miljömöte, COP16, i Cali i Colombia i höstas var det meningen att tydliga, detaljerade beslut skulle fattas om vägen tid, samt om finansieringen.

    Som SMB tidigare berättat så drog förhandlingarna ut på tiden och mötet i Cali fick avbrytas utan att de svåraste besluten fattats. I veckan samlades därför ländernas representanter i Rom för att föra förhandlingarna i hamn.

    Beslut om gemensamma regler och metoder

    Det blev förhandlingar på övertid även denna gång, men natten till fredagen klubbades två viktiga beslut. Det första handlar om ett regelverk och metoder för hur man ska genomföra, utvärdera och följa upp det som länderna gör för att skydda naturen, och för att nå de 23 olika mål som satts upp.

    Jag är jätteglad att vi gemensamt har kommit fram till ett bra beslut. Det här visar att vi kan samarbeta på global nivå, att vi kan leverera resultat och kompromissa och hitta vägar framåt trots den oroliga situationen i världen och trots att vi har olika utgångspunkter, säger Charlotta Sörqvist, Sveriges chefsförhandlare, till Dagens Nyheter.

    Den andra knäckfrågan handlar inte oväntat om pengar. Framför allt är det länder i globala syd, som har mycket natur med stor artrikedom, som behöver ersättas för att kunna ta hand om denna. Globala nord, som i stor utsträckning redan exploaterat sin (och andras) natur behöver hjälpa till, eftersom vi också drar nytta av den biologiska mångfalden i syd.

    Pengarna ska avsättas – men ännu oklart hur

    I Cali bestämdes att 200 miljarder dollar per år ska avsättas fram till 2030 för att skydda den biologiska mångfalden. Här finns dock fortfarande oklarheter, och ännu inga pengar på bordet.

    Men länderna fattade beslut om att skapa en tillgänglig fond som ska samla både statliga och andra medel. Ytterligare en fond beslutade man om redan i Cali, en där läkemedelsbolag som använder genetisk information från naturen bidra med en del av sin vinst.

    Vissa delegater uttryckte frustration över vad de tyckte var ett urvattnat resultat. The Guardian refererar till exempel till Bolivias förhandlare Juan Carlos Alurralde som menade att texten öppnar för ”ändlösa diskussioner” om vem som sak betala och distribuera pengarna – allt medan skogar brinner och djur försvinner.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.