Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Världens största miniregnskog

  Klimathuset Kronan i Örnsköldsvik beskrevs som ett riktigt skrytbygge när det byggdes i slutet av 1990-talet. Bland annat byggde man ett så kallat växtfilter under taket för att rena kontorsluften. Efter ett omfattande renoveringsarbete blir huset i slutet av februari Örnsköldsviks nya kommunhus. 

  Lokalerna hyrdes ut till Mittuniversitetet ett tag men förblev sedan tomt i många år och huset förföll. Växtfiltret uthärdade dock och bara några få växter behövde bytas ut. För de allra flesta räckte det med lite frisering och ny belysning för att få ny energi.

  Växtfiltret fungerar som en miniregnskog och är med sina 60 meter världens största biologiska luftfilter enligt Olle Bergseije, vd för tillverkaren Levande filter.

  – När KTH gjorde en studie i samband med att filtret sattes upp, visade det sig att det var bland den renaste luft de studerat, säger Jonas Jonsson, enhetschefen på fastighetsförvaltningen i Örnsköldsvik, till Örnsköldsviks Allehanda.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!