Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Varmare klimat ger ny okänd havsmiljö

  Foto: Public domain

  Våra utsläpp av växthusgaser gör livet i havet allt svårare, visar en ny rapport. Klimatförändringarna kan kasta in haven i nytt okänt läge, olikt det vi haft de senaste tjugo miljoner åren.

  Rapporten ”State of the World 2015” släpps av välansedda amerikanska Worldwatch Institute och berättar om en lång rad hållbarhetsfrågor, bland annat läget för världens hav.

  Haven har länge tagit upp mycket av våra utsläpp av växthusgaser, men rapporten varnar för att vi snart kommer till en gräns när havet är mättat och inte klarar mer koldioxid. Idag fungerar haven som en så kallad kolsänka, vilket betyder att det suger upp utsläppen och lagrar dem. Nu har dock takten avtagit och haven suger inte upp koldioxid i samma takt som förut. Växthusgaserna värmer upp haven och gör dem surare.

  Med varmare hav räknar forskarna med att fisken flyttar till kallare områden och att ekosystemen därmed förändras. Rapporten säger:

  Om utsläppen [av växthusgaser] fortsätter på nuvarande nivå, kan ytvattnets surhet i haven öka mer nästan 150 procent till 2100, vilket skulle skapa en miljö som är olik allt som funnits de senaste 20 miljoner åren.

  Katie Auth är författare till rapportens kapitel ”Haven – riskerad resiliens”. Hon säger:

  Det är viktigt att agera samordnat och snabbt för att förbättra havens hälsa, inte bara för att rädda valar och korallrev (vilket också är viktigt),  men för att vår försörjning och våra liv är beroende av haven.

  Man kan fråga sig varför vi håller på så här, om vi nu vet att det är skadligt för haven och att vi behöver dem. Katie Auth igen:

  Vår känsla av att haven är kraftfulla och allsmäktiga – tillsammans med vetenskaplig okunnighet – bidrog till att vi antog att inget vi gjorde nånsin skulle kunna påverka haven.

  (Via Climate News Network)

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra