Veckans miljöcitat – om fiske, gruvor och maffian
Miljöcitaten du inte får missa. Här är veckans värstingar och visdomar.
Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i miljödebatten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Supermiljöbloggen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att presentera fem av de absolut bästa miljöcitaten från den gångna veckan.
Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)
– Jag är glad ändå för att man nu har nått en uppgörelse, för den fiskepolitik som är nu, den är sämre än sämst.
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson i Sveriges Radios Ekot om överenskommelsen kring den europeiska fiskepolitiken.
I en demokrati avgörs rättsfrågor i domstol. Inte på middagar.
Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson kommenterar på Twitter Ekots nyhet att Fredrik Reinfeldt, i syfte att ändra EU:s syn på den svenska vargjakten, personligen försökt påverka EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso då de möttes under en middag.
– Att ett företag tillåts riskera en så viktig dricksvattentäkt för att tjäna pengar har fått oss att undra vilka prioriteringar Sverige gör.
Sally Fransson, Östergötlands fältbiologer, uttalar sig i ett pressmeddelande om det kanadensiska företag som planerar gruvbrytning i Norra Kärr, något som Fältbiologerna menar kan utgöra ett hot mot Vättern som i dag försörjer 250 000 människor med dricksvatten.
Naoto Kan har sagt att han fruktade att Japan som nation då skulle kollapsa.
Tomas Kåberger, ordförande för Japan Renewable Energy Foundation och före detta generaldirektör för Energimyndigheten, skriver om kärnkraftens ekonomiska och statsfinansiella risker i tidningen ETC där han berättar om hur Japans tidigare premiärminister reagerade efter Fukushimakatastrofen.
– Företaget blandade även ned stora mängder gifter i sin cement då man byggde hus. Vi har sett nyanlagda husgrunder där cementfundamenten hade en gul, sällsynt illaluktande yta som du inte ville gå nära.
DN:s utrikesmagasin Världen pratar med den juridikstuderande italienaren Allessandro Cannavacciuolo som kommenterar ett av maffians många sätt att ta hand om giftiga sopor på.
Missade du de bästa miljöcitaten från förra veckan? Kolla här!
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till