Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Mer vegetariskt på svenskarnas tallrikar, det är sammanfattningen av Axfoods Vegobarometer för 2021. Hela 46 procent fler äter vegetariskt en gång i veckan i jämförelse med 2016

  Axfoods undersökning, utförd av Kantor Sifo, visar att allt fler säger sig äta mer vegetariskt. Enligt Axfood stöds det här även av ökande försäljningssiffror för vegetarisk mat. En av tio menar att de aldrig äter vegetariskt, vilket är en halvering jämfört med för 6 år sedan. Detta kan anses positivt då studier pekat på vikten av att äta mer vegetariskt för att vi ska kunna minska vår klimatpåverkan.

  Trenden att allt fler äter alltmer vegetarisk kost utan att helt överge köttet håller i sig, och är positiv både för den egna hälsan och för planeten. Att ställa om till mer växtbaserad mat är en förutsättning för att vi genom en mer hållbar matproduktion och matkonsumtion ska kunna minska matens totala klimatpåverkan, och för att nå de uppsatta och nödvändiga klimatmålen, säger Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij

  Dessutom visar Vegobarometern att andelen som väljer att enbart äta vegetariskt, det vill säga vegetarianer och veganer, också ökar. Den andelen är nu uppe i nio procent, vilket är den hittills högst uppmätta andelen. 

  Det finns flera drivkrafter att äta mer vegetariskt, exempelvis hälsoskäl eller etiska aspekter, men undersökningen visar ändå att det är klimat- och miljöskäl som är huvudorsaken till att de flesta svarande nu minskat sin köttkonsumtion. 

  En annan intressant aspekt av undersökningen är att ursprungsmärkning verkar bli allt viktigare för vilka vegetariska val man gör. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.