Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Aurora: ”Regeringen har till 1 juni på sig”

  Transportsektorn står för ungefär en tredjedel av Sveriges utsläpp. Foto: Susan Q Yin / Unsplash License

  Svenska staten kan bli stämd för otillräckliga klimatinsatser. Om regeringen inte svarar innan 1 juni hotar ungdomsorganisationen Auroramålet med att gå till domstol.

  För ett år sedan bildades organisationen Auroramålet med målet att dra svenska staten inför domstol. Nu ser stämningen ut att närma sig.

  Förra veckan skickade ungdomarna ett kravbrev till miljöministern, finansministern och justitiekanslern. I brevet och en debattartikel i Aftonbladet påtalas bland annat att ”dagens klimatpolitik inte ens räcker till för att uppfylla de oerhört bristfälliga klimatmålen”.

  Om Aurora inte får en försäkran från regeringen senast den 1 juni ser de ingen annan utväg än att vända sig till domstol för att bevisa statens skyldigheter att minska klimatkrisens effekter.

  Sveriges klimatarbete är idag bristfälligt på tre olika sätt: Vi har klimatmål som inte är tillräckligt ambitiösa och som exkluderar stora delar av våra utsläpp. Dessutom uppnås inte de mål som redan finns idag. Sveriges otillräckliga klimatåtgärder lägger stora bördor på unga och kommande generationer. Vi unga drabbas av fysisk och psykisk ohälsa redan idag, och vår sårbarhet kommer bara att bli värre om inte Sverige genomför en omfattande förbättring av sitt klimatarbete, säger Ida Edling, juriststudent och aktiv inom Aurora, till Natursidan.

  Det här är ett ovanligt mål. Men i andra liknande tvister vill man gärna närma sig motparten innan man stämmer – för att de ska vara medvetna om hur man ser på saken, säger Sofi Marklew, nyutexaminerad jurist och engagerad i Auroramålet, till DN.

  Miljöminister Annika Strandhäll ombads kommentera till DN men avböjde.


  Läs mer
  Unga stämmer svenska staten: ”Vi tar skada” – Intervju med Auroramålet

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!