Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  EU förbereder förbud mot 12 000 kemikalier

  EU-kommissionen, med Ursula von der Leyen i spetsen, tar nu initiativ till fasa ut tusentals skadliga kemikalier från inre marknaden. Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2020 – Source: EP

  EU-kommissionen har inlett ett arbete med att revidera unionens kemikalielagstiftning Reach. Inte mindre än mellan 7 000 och 12 000 kemikalier med starkt misstänkt hälsofarliga egenskaper kan bli aktuella att förbjudas.

  Beskedet innebär att kommissionen ska ta fram en färdplan för hur ämnena ska försvinna från EU:s inre marknad med sikte på år 2030. Det handlar om många olika grupper av kemikalier, till exempel PFAS (perfluorerade alkydsubstanser), bisfenoler (mjukgörare) och PVC, polyvinylkloridplaster.

  Gemensamt för kemikalierna är att de kopplas till ökade risker för cancer, försämrat immunförsvar, lägre fruktsamhet, diabetes, fetma eller annan försämrad hälsa, liksom till störningar i den yttre miljön.

  Kommissionens initiativ syftar till att även hela grupper av substanser, inte bara enskilda ämnen i dessa, ska kunna omfattas av förbud. Det handlar inte bara om att förbjuda dessa i produkter utan i andra sammanhang också, som i industrimiljö och i naturen.

  En sådan här utmönstring av en hel ämnesgrupp pågår redan. Det gäller PFAS, som omfattar cirka 5 000 olika kemikalier med oerhört utbredd användning inom brandsläckning, impregnering, kosmetik, skidvallor och mycket annat. Hittills har enbart enstaka av de mest skadliga och iögonfallande substanserna blivit förbjudna. Men inom EU:s myndighet för kemikalier pågår arbetet att fasa ut hela produktgruppen, vilket SMB rapporterat om tidigare.

  Syftet med dessa Reach-begränsningar är att minska människors och miljöns exponering för några av de mest skadliga kemikalierna.  De omfattar ett brett spektrum av användningsområden – industriellt, yrkesmässigt och i konsumentprodukter, sa EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius i ett uttalande efter kommissionens beslut.

  Kommissionens besked hälsas med glädje av miljöorganisationer. Organisationen EEA, Europeiska miljöbyrån som bedriver lobbying gentemot EU:s institutioner och politiker välkomnar initiativet, även om man samtidigt kritiserar EU för att ha agerat för långsamt mot kemikalierna och prioriterat branschen framför folkhälsan. EEA bedömer att initiativet kan innebära förbud mot upp till 7 000 olika ämnen om planerna fullföljs

  Om åtgärden genomförs kommer den att bli det största lagstadgade avlägsnandet av godkända kemikalier någonsin och omfattar kemikalier som miljö-, konsument- och hälsogrupper har kämpat mot i årtionden, skriver organisationen.

  Kemikalieindustrins lobbyorganisation Cefic är som väntat däremot kritisk och pekar på riskerna för att driva igenom breda förbud mot grupper av kemikalier, och inte bara enstaka substanser. Cefic gör för sin del bedömningen att kommisionens initiativ kan leda till användningsförbud för 12 000 kemikalier.

  Sådana restriktioner kan få betydande konsekvenser för industrin och värdekedjorna, och följaktligen för produkter som tillverkas och används i Europa, framhåller Cefic i sin kommentar.

  SMB har tidigare berättat om hur forskare nyligen för första gången lyckats bedöma den planetära gränsen för kemiska substanser. Forskarna fann att brytpunkten redan har överskridits med råge.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.