Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  EU:s klimattullar sätter press på omvärlden

  Foto: Pixabay

  EU-kommissionen har avslöjat detaljerna om de planerade klimattullarna för importerade koldioxidintensiva varor. Om fem år kommer länder med sämre klimatlagstiftning än EU tvingas hantera avgifter på el, cement, stål, aluminium och gödningsmedel.

  Klimattullarna kommer gälla varor som importeras till EU från länder med sämre klimatlagstiftning, skriver Climate Change News. I skottgluggen finns energikrävande produkter som el, cement, stål, järn, aluminium och gödningsmedel. Med startdatum 2026 börjar en övergångsperiod till 2035 med lägre klimattullar för att sedan övergå till full skala.

  Produkterna som kommer täckas av tullarna kommer framför allt från länder nära EU:s gränser, som till exempel Ryssland och Turkiet. Ryssland, som exporterar mycket gas och gödningsmedel till unionen, är enligt uppgift rasande över planerna och menar att det är protektionism i grön förklädnad.

  Större växande ekonomier som Kina, Brasilien och Indien har argumenterat för att tullarna är orättvisa mot länder som historiskt sett inte orsakat de största utsläppen. Enligt planen kommer även utvecklingsländer som exempelvis Ghana, som säljer stora mängder aluminium till EU, omfattas av de nya avgifterna.

  Klimattullarna är en del i det stora klimatpaket som EU-kommissionen släppte förra veckan. EU uppger själva att tullen är designad för att undvika så kallat koldioxidläckage, som innebär att riskföretag flyttar sin verksamhet till regioner med sämre miljölagstiftning.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.