Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Förslaget: Sverige ska nå nettonoll konsumtionsutsläpp 2045

  Sverige kan bli först i världen med mål som ska minska konsumtionens klimatpåverkan. Miljömålsberedningen föreslår nu nettonollutsläpp 2045, särskilt mål för exportens klimatnytta och extra fokus på offentlig sektor.

  Trots skakiga förhandlingar, där flera partier velat urvattna klimatförslag, har Miljömålsberedningen nu enats om mål för minskad konsumtion.

  Beredningen föreslår att konsumtionsmålet ska läggas in i Sveriges befintliga klimatpolitiska ramverk. Det innebär bland annat nettonollutsläpp 2045 och att varje sittande regering vart fjärde år måste presentera en plan för hur målen ska nås.

  Den omdebatterade frågan om klimatnytta i svensk export får ett separat mål. Exportens klimatnytta ska öka med 55 procent till 2045, jämfört med 2010.

  En annan tvistefråga har varit flyget, som idag undantas från klimatmålen. Beredningen lägger här fram två förslag: ett för inrikesflyget och ett för utrikes. Planen är att inrikesflyget ska ingå i målet för inrikes transporter. När det gäller utrikesflyget föreslår beredningen att utsläppen från det bränsle som tankas i Sverige ska läggas in under ordinarie utsläppsmål.

  Det är dock inte alla partierna som är med på noterna. M, KD och SD motsätter sig flygmålen, som däremot får stöd av MP, C, L, V och S.

  Tanken är också att offentlig sektor ska visa vägen mot nollutsläpp, enligt beredningen. Det innebär bland annat att alla myndigheter och upphandlande myndigheter enligt lag blir skyldiga att beakta klimatmålen.

  Konsumtionen av står idag för cirka 60 procent av Sveriges klimatpåverkan. Trots det har svenskarnas utsläpp utomlands länge osynliggjorts i statistiken och politiken. Nu kan det bli ändring på den saken.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!