Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Franska staten fälls för klimatpassivitet

  paris, frankrike Foto: Pixabay

  En förvaltningsdomstol klargjorde under onsdagen att den franska staten gjort alldeles för lite för att klara klimatmålen. Det historiska fallet har engagerat miljontals fransmän.

  I domen slår förvaltningsdomstolen fast att Frankrike misslyckats med att följa Parisavtalet, skriver Politico. Staten är enligt domen delvis ansvarig för den ökade halten koldioxid i atmosfären, något som kallas ”ekologisk skada” av domstolen.

  Det är en stor seger för de många människor som engagerat sig i fallet. Kampanjen, som gått under namnet L’Affaire du siècle (Århundrets affär) inleddes för två år sedan och har fått stöd av mer än 2,3 miljoner franska medborgare, vilket är betydligt fler namn än någon annan namninsamling någonsin tidigare uppnått i Frankrike. 

  Som symboliskt straff döms staten till att betala en mycket liten summa – 1 euro (cirka 10 kronor). Det är enligt France24 vanlig praxis i Frankrikes rättssystem för att erkänna vad man kallar ”moralisk skada”. Den viktigaste delen av påföljden är dock att domstolen kräver att den franska regeringen ska skärpa sina utsläppsminskningar.

  Det här är den första stora klimaträttegången i Frankrike, men inte den första i Europa. Som Supermiljöbloggen tidigare rapporterat vann miljöaktivister i Nederländerna för ett år sedan ett historiskt domstolsbeslut som förpliktade den holländska regeringen att skärpa sina klimatmål. Liknande rättsfall på andra platser har de senaste åren fått stor uppmärksamhet runtom i världen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!